I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Lekari poručuju: „I za nastali moždani udar ima leka“

Povodom obeležavanja 29. oktobra, Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, Opšta bolnica “Đorđe Joanović” skrenula je danas pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i mogućnostima pravovremenog lečenja.

Akutni moždani udar je fokalni ili globalni poremećaj moždane funkcije koji naglo nastaje, traje duže od 60 min, a posledica je poremećeja moždane cirkulacije ili stanja u kojima protok krvi nije dovoljan da zadovolji potrebe mozga za kiseonikom i hranljivim materijama. Postoje dva tipa moždanog udara, ishemijski, kada dolazi do zapušenje krvnog suda, a koji se javlja u 75 do 80% slučajeva i hemoralgijski, kada dolazi do pucanja krvnog suda, koji je zastupljen u 20 do 25% slučajeva.

Postoje faktori rizika koji su urođeni, a to su pol (muškarci češće obolevaju), starost (rizik od ove bolesti se duplira u svakoj novoj dekadi posle 55. godine), nasledni faktor, rasa (pripadnici crne rase imaju dvostruko veći rizik oboljevabnja). Oni faktori na koje donekle možemo uticati su hipertenzija, šećerna bolest, pušenje, alkoholizam, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, gojaznost, stres.

Načelnik Odeljenja neurologije Opšte bolnice Zrenjanin, Dr Dragan Derikrava, ističe da je bitno obratiti pažnju na rane znaka nastanka moždanog udara, a to su oduzetost lica, ruke, noge ili cele polovine tela, poremećaj govora i razumevanja, naglo zamagljenje ili gubitak vida na jednom oku ili u polovini vidnog polja, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i kordinacije, glavobolja povremeno praćena mučninom i povraćanjem.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U cilju ranog otkrivanja, kako riziko faktora, tako i nastalog AMU, potrebno je obaviti određene dijagnostičke procedure, kako bi se što ranije pristupilo prevenciji  i lečenju obolelog: CT mozga ili magnetna rezonanca, Dopler krvnih sudova vrata, pregled kardiologa, laboratorijska analiza.

Dr Derikrava je skrenuo pažnju da uprkos čestom mišljenju da za nastali akutni moždani udar (šlog) nema leka, takvo mišljenje nije tačno.

-Danas se ova bolest leči u specijalizovanim intenzivnim jedinicama za moždani udar, gde se pacijentima pruža kompletna dijagnostika, lečenje i nega obolelog pacijenta po najvišim svetskim standardima  za lečenje moždanog udara. Takva Jedinica postoji u našoj bolnici od 2010. godine. Jako je bitno istaći potrebu što ranijeg dolaska pacijenta u bolnicu, već po javljanju prvih simptoma bolesti (najidealnije u prva 3,5 sata od nastanka tegoba), kada postoje mogućnosti pravovremene dijagnostike i primene terapije u cilju ponovne rekanalizacije zapušenog krvnog suda (trombolitička terapija), kaže dr Derikrava.

Analize rađene u svetu pokazuju  da je smrtnost pacijenata  lečenih u jedinicama za moždani udar za 18% manja, a smanjen je i stepen invaliditeta u odnosu na lečene u opštim bolnicama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, akutni moždani udar, kod nas poznatiji kao šlog, je treći uzrok smrti u razvijenim zemljama, odmah iza kardiovaskularnih i malignih bolesti. Gledajući na populaciju celog sveta, akutni moždani udar (AMU) zauzima drugo mesto po učestalosti. Procenat smrtnosti iznosi 25-30%. To je bolest sa najvećim stepenom invaliditeta, samo polovina obolelih se vraća nekoj vrsti zaposlenja, a 20-30% bolesnika nije sposobno za samostalno funkcionisanje i samozbrinjavanje, te je zavisno od tuđe nege i pomoći.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh