I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Legenda o Mikulašu: Ko je bio biskup iz Male Azije koji je pomagao siromašnima?

Šestog decembra prema gregorijanskom kalendaru obeležava se Sveti Nikola. Ovaj crkveni praznik vojvođanski Mađari zovu Mikulaš, a lepi su običaji koje neguju na taj dan. U pitanju je početak darovanja povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Božića.

mikulaš

U Maloj Aziji u IV veku živeo je biskup Mikloš koji je bio vrlo poznat po svojim dobročinstvima. Ubrzo nakon njegove smrti (6. decembra 343.g) proglašen je za sveca. Prema legendi pomogao je siromašnom čoveku koji je imao tri ćerke. U toku noći im je u tajnosti u prozor ostavio vrećicu zlatnika. Prema jednoj verziji najmlađa ćerka je čula korake i samo je uspela kroz prozor videti siluetu koja odlazi, dok je po drugoj verziji prozor bio zatvoren i zbog
toga je Mikulaš kroz dimnjak ubacio vrećicu zlata, a ćerka je baš tada ostavljala mokre čarape na peć da se suše i zlatnici su upali u čarapu.

Tokom 19. veka se proširio običaj da deca petog decembra uveče očiste cipele ili čizme i ostave ih u prozor, a šestog ujutru pronalaze obuću napunjenu darovima, koju su im roditelji, bake, deke u toku noći ostavili. Ukoliko su deca tokom godine bila dobra dobijaju slatkiše i voće, jabuke, narandže, orahe… a neposlušna deca su darivana povrćem, krompir, luk, šargarepa, pa čak i prutom zvanim „Virgač“.

PerSu marketi

Dan Sveca Mikulaša najviše isčekuju deca i trude se da zasluže slatke darove u čijim pripremama, krijući od dece u tajnosti, učestvuje cela porodica, pojasnila je istoričarka Viktoria Onjin Hartig za naš portal.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh