I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe

Lefkada – ostrvo sa najlepšim plažama Mediterana

Lefkada je ostrvo u Jonskom moru, izmeðu Krfa i Kefalonije. Ime je dobila po belim krečnjačkim stenama, koje kao zidine izviru iz mora (lefka -bela boja). Poznata je po nekim od najlepših plaža Mediterana.

Grad Lefkada

Lefkas

Severni deo ostrva je preko pokretnog mosta i zemljouza povezan sa kopnom, što u velikoj meri olakšava pristup ostrvu. Istočna obala ostrva je znatno pitomija, čiji se reljef postepeno spušta ka moru. Sa jugoistočne i južne strane ostrva nalaze se duboki zalivi, koji predstavljaju prirodne luke, veoma popularne među nautičarima.

Na zapadnoj strani ostrva obalu čine visoke krečnjačke litice, ispod kojih se nalaze prelepe peščane plaže, po kojima je Lefkada nadaleko poznata. Centralni deo ostrva zauzimaju planinski vrhovi sa visinama preko 1.000 metara, oko kojih obilaze saobraæajnice, kojima se prelazi sa jednog kraja ostrva na drugi. Obalska linija ostrva duga je 117 km od čega su dobar deo plaže. Na Lefkadi živi oko 20.000 stanovnika koji se bave turizmom ili poljoprivredom. Glavni grad ostrva je Lefkas preko kojeg se odvija komunikacija sa kopnom.

Lefkada ima prelepe plaže

Lefkada ima prelepe plaže

Istorija ostrva

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Arheološka nalazišta na ostvu dokazuju istorijski kontinuitet još od neolita. Značajno je prisustvo Mikenske kultura, koja je ostavila veliki uticaj na stanovništvo toga vremena. U sedmom veku pre nove ere Lefkadu osvajaju Korinćani, zajedno sa ostalim Jonskim ostrvima. U četvrtom veku na ostrvo stižu Makedonci, a nakon njih Rimljani. Podelom Carstva na Istočno i Zapadno, Lefkada postaje deo Vizantije. U trinaestom veku ostrvo zauzima Mletačka republika, koja preuzima prevlast nad istočnim Mediteranom i svim važnim trgovačkim i pomorskim putevima.

Za razliku od ostalih Jonskih ostrva, Lefkada potpada pod tursku vlast u drugoj polovini petnaestog veka. Krajem osamnaestog veka Lefkadu zauzimaju Francuzi, koji vlast ubrzo predaju Rusima. Englezi uspostavljaju protektorat, koji se pretvorio u okupaciju ostrva 1815. godine. Zajedno sa ostalim Jonskim ostrvima, Lefkada postaje deo Grčke 1864. godine.

Turizam

Najveća turistička atrakcija ostrva svakako su prelepe plaže i tirkizno plava boja mora, o čemu ćemo više pisati sledećom prilikom. Bogato kulturno – istorijsko nasleđe, ugostiteljski objekti, trgovačke radnje – upotpunjuju turističku ponudu ostrva. Za vreme boravka na Lefkadi, pored mnogobrojnih ostrvskih plaža možete obići i okolna Jonska ostrva.

 Do Lefkade se dolazi preko mosta i zemljouza čijim prelaskom se stiže do Lefkasa, glavnog grada, nastalog na mestu nekadašnje tvrđave Aja Mavre iz vizantijskog perioda. Veliki zemljotres je zadesio ostrvo 1953. godine ali su na svu sreću brojne crkve i istorijske građevine opstale ,pa je grad uspeo da zadrži mediteranski šarm. U gradu postoje Arheološki, muzeji Post – vizantijske i folklorne umetnosti, koji su vredni pažnje. Na uzvišenju iznad grada nalazi se manastir iz 17. veka odakle se pruža prelep pogled na okolinu. Iz grada polazi nekoliko autobuskih linija koje pokrivaju gotovo celo ostrvo.

Lefkada_u_sumrak

Nidri, glavni turistièki centar ostrva, nalazi se oko 17 km južno od glavnog grada. Predstavlja jednu od značajnijih jahting luka Jonskog arhipelaga, a redovnim trajekt linijama je povezan sa okolnim ostrvima. Iz luke svakodnevno polaze brodići na jednodnevne izlete. Raznovrsni restorani (grčke taverne, italijanski, internacionalni), veliki broj kafea i dva noćna kluba upotpunjuju turističku ponudu u toku sezone.

Vasiliki, drugi po veličini turistički centar, nalazi se na južnoj strani ostrva, u dnu dubokog zaliva. Brojne plaže u okolini, jahting marina i odlični uslovi za windsurfing, brojni ugostiteljski objekti, čine ovo mesto sve popularnijom turističkom destinacijom.

Najbolji način da upoznate ovo ostrvo je da ga obiđete. Ukoliko ne dođete svojim prevozom, u svakom momentu možete uzeti rent – a – car ili rent – a – bike i obići mnogobrojne ostrvske plaže kao i ostale turističke atrakcije.

Turistička agencija Solaris Travel u svojoj ponudi ima veliki broj vila i hotela koji zadovoljavaju svačiji ukus i budžet. Prevoz je organizovan autobuski ili sopstveni. Izdvajamo LAST MINUTE ponudu od 27.05 – 06.06. po ceni od 99 eur po osobi za paket aranžman (bus prevoz + smeštaj 10 noæenja).

Posetite nas: SOLARIS TRAVEL, Gimnazijska 25 pozovite 023.610.007 i pratite nas na našoj FB stranici.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh