I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Lažiranjem ujeda pasa građani iznuđuju visoke odštete

Grad Zrenjanin je samo u prošloj godini morao da isplati 5,6 miliona dinara za naknadu nematerijalne štete građanima koji su tvrdili da su bili žrtve pasa lutalica.

Pojedini Zrenjaninci pristajali su na vansudsko poravnanje, dok su ostali presavijali tabak i pravdu tražili na sudu.

azil
Uprkos dosuđenim sporovima u korist građana, u lokalnoj samoupravi sumnjaju da mnogi od njih lažiraju ujede, samo da bi se novčano okoristili. To je konstatovao i zrenjaninski javni pravobranilac Goran Rakić u svom godišnjem izveštaju o radu. Rakić je uočio da i dalje raste broj zahteva za naknadu štete, navodeći da je ova pojava započeta 2010, da bi dve godine kasnije dobila masovan karakter.

– Lane je podneto 114 zahteva za naknadu štete. Grad je, stoga, formirao posebnu komisiju koja je odlučivala o zahtevima i davala ponude za poravnanje. Ponuđena visina naknade varirala je od 10.000 do 50.000 dinara, u zavisnosti od slučaja do slučaja. Ona je prihvaćena u oko 26 odsto zahteva, tako da je van suda zaključeno 30 poravnanja – ističe Rakić i dodaje da je na ime naknade za nematerijalnu štetu, pretrpljeni strah i fizičke bolove, u ovim poravnanjima ukupno isplaćeno 725.000 dinara.

PerSu marketi

Deo građana, ipak, nije prihvatio vansudsko poravnanje, nego je započeo sudske procese. U toku 2013. okončano je njih 39, a od tog broja, u 30 navrata tuženi su bili grad i JKP „Čistoća i zelenilo“, kojem je poverena briga o psima lutalicama, a u preostalih devet slučajeva samo lokalna samouprava. Sud je većinom usvajao tužbene zahteve, pa je ukupno dosuđeno 4.9 miliona dinara, što znači da je, zajedno sa poravnanjima, grad lane izgubio više od 5,6 miliona dinara.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sud je davao punu veru iskazima tužilaca, bez obzira na nedostatak svedoka i nepotpunu i šturu medicinsku dokumentaciju o krajnje sumnjivim okolnostima događaja. Smatramo da jedan broj povreda nije nastao ujedom pasa, kao i da u nekim slučajevima nisu odgovorni psi lutalice, nego vlasnički psi. Takođe, dobar broj povreda nastao jer su se psi branili a ne napadali, pa do ujeda ne bi ni došlo da građani nisu šutirali životinje ili ih izazivali na drugi način – uveren je Rakić.

Zrenjaninski pravobranilac smatra da je veoma važno da se striktno primenjuje Zakon o dobrobiti životinja koji insistira na odgovornom vlasništvu. Neophodno je, po rečima javnog pravobranioca, ostvariti i saradnju sa zdravstvenim službama, Urgentnim centrom, reonskim doktorima i lekarima iz Zavoda za epidemiologiju, kako bi prijavljene ozlede fotografisali, detaljno opisali, čime bi se izbegle situacije da se razne sumnjive oderotine nazivaju ujedima, a sve u cilju da bi se naplatila šteta od grada.

Izvor: dnevnik.rs/Ž. Balaban

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh