I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Kulturna manifestacija „Čuvarkuća” održana u Aradcu

Slava sela Aradac proslavlja se četiri dana i u okviru iste ponuđeni su različiti sadržaji. Drugog dana slave, posetioci su, uprkos kišnom vremenu, imali priliku da prisustvuju bogatom kulturno-umetničkom programu, pod nazivom „Čuvarkuća”, koji organizuje „Fondacija 021” iz Novog Sada, u saradnji sa Centrom za razvoj civlnog društva iz Zrenjanina.

U okviru programa nastupili su recitatori, kulturno-prosvetno društvo „Mladost”, kao i prepoznatljiva grupa „Meškarke”.

– Aradac je drugi u nizu od dvanaest sela, u kojima će se održavati ova manifestacija. Pre Aradca smo krajem maja održali nešto slično u Bačkom Petrovom selu. Prema mojoj proceni, utisci meštana Aradca su veoma povoljni i videla sam da pokazuju veliki entuzijazam kada treba uraditi nešto za zajednicu. Predstavili su svoju zajednicu u najboljem svetlu preko kulturnih i muzičkog programa, rukotvorina, poslastica. Aradac ostavlja veoma povoljan utisak na nas koji dolazimo sa strane, kao selo koje je multikulturalno i koje ima volju da to održi u budućnosti. Veliko je interesovanje je za poslastice, koje izazivaju pažnju i samim izgledom, pogotovo herovke koje se nigde ne prave na takav način i takvog oblika. Pored njih imamo druge poslastice i posluženja, kao i vina iz Aradca. Pokušali smo da i na ovaj gastronomski način brendiramo Aradac – istakla je ispred Centra za razvoj civilnog društva, Snežana Ilić.

Fordomanija

U zgradi mesne zajednice, danas je otvorena izložba poznatih slikara na temu multikulturalnosti Vojvodine. Sva dela su nastala u likovnoj koloniji „Čuvarkuća” na „Salašu 137”, a autori su Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Pavel Pop, Marta Kiš Buterer, Daniela Morariu, Dominika Morariu, Đerđi Ačai, kao i vajar Andreja Vasiljev Baćo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Mi smo glavni nosilac projekta koji finansira Evropska unija i Ambasada Kraljevine Norveške. Imamo i tri partnera u projektu a to su nevladine organiacije CeSER (Centar za socio ekonomski razvoj) iz Rume, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, i KUD „Branko T. Radičević” iz Bečeja. Kroz ovaj projekat želimo da zaštitimo i istaknemo multikulturalnu baštinu Vojvodine, ističemo specifičnosti tih sela, malu sredinu i načine života. Svako ima po 4 sela u svojoj regiji gde će se organizovati ovaj program, koji se sastoji od izložbe naših akademskih slikara, programa kulturno-umetničkih društava i multikuhinje koja je bazirana na tradicionalnim jelima. Pored ovoga, u okviru projekta „Čuvarkuća” imamo i izradu dokumentarnog filma o manifestaciji, kao i pokretanje onlajn radija – izjavila je upraviteljica „Fondacije 021”, Svetlana Tomov.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh