I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Kukuruz na proveri zbog aflatoskina

Provera prisustva aflatoksina u ovogodišnjem kukuruzu počeće u septembru, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu, iako letos nije bilo velike vrućine i suše, još nije moguće utvrditi da li će u kukuruzu biti aflatoksina – otrova koji potiče od plesni.

kukuruy
Tom proverom trebalo bi da se isključi mogućnost da kukuruz zaražen aflatoksinom dospe u stočnu hranu, a zatim i u mleko.

Ako se u laboratorijskim analizama pokaže da je u kukuruzu povećan sadržaj aflatoksina, inspekcija će zabraniti promet i korišćenje kukuruza i preduzeti druge mere.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Fitosanitarna inspekcija je ove godine proveravala prisustvo aflatoksina u kukuruzu iz 2013. u skladištima gde takođe može doći do zagađenja aflatoksinom.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da ga je zbog suše bilo više u kukuruzu kojim se hrane i krave. Povećan nivo aflatoksina je kasnije nađen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Pošto se stanje popravilo, država je ove godine izmenila pravilnike o aflatoksinu u stočnoj hrani, i u mleku, te je dopušteni procenat aflatoksina u mleku vraćen na nivo dozvoljen u EU od 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u Srbiji važilo od 1. jula.

Ali, posle svega dve nedelje, 15. jula, Ministarsvo poljoprivrede je ponovo, ali samo do 31. decembra, povećalo dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu, da bi se, kako je navedeno, proizvođači mleka prilagodili promeni standarda.

Izvor: Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh