I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Kuća vratila nadu da će ponovo videti svoju decu!

Svetlana Domić i Janus Dako moći će posle nekoliko meseci da vide svoje četvoro dece! Njima je, na osnovu sudske presude Centar za socijalni rad Zrenjanin oduzeo decu jer nisu imali krov nad glavom, nego su živeli pod šatorom. Jelena (15), Maja(11), Danijela(10) i najmlađi Stevo(8) zbrinuti su u hraniteljskoj porodici, a njihovi roditelji se nadaju da će uskoro ponovo živeti zajedno jer su u međuvremenu, nakon teškog životnog perioda, obezbedili krov nad glavom.

Uzrok njihove nevolje je nemaština, pored koje su ipak jedno vreme uz sezonske poslove i povremeno angažovanje uspeli da podižu decu. Do jeseni prošle godine živeli su u Čenti u kući čoveka kojem nisu plaćali kiriju u zamenu za održavanje domaćinstva. Kada je vlasnik prodao kuću – Janus, Svetlana i njihova deca završili su na ulici, pod šatorom. Tek u novembru prošle godine, zahvaljujući Udruženju izbeglica i predsedniku opštine Opovo, prebačeni su u barake, izbegličko naselje, a zatim u Jankov Most.

-Našli smo ih pored Tamiša. To je bio tužan prizor – rekao je tadašnji predsednik Udruženja izbeglih Milan Mrkobrad. -Pošto su deca bila iscrpljena, u dogovoru s roditeljima smeštena su u Prihvatilište za decu u Novom Sadu. U međuvremenu, zahvaljujući žalbi ministru Rasimu Ljajiću i uz pomoć Komesarijata za izbeglice, te donatora”Viktorija grup”, ovoj porodici kupljena je kuća u Jankovom Mostu. Uprkos činjenici da su se konačno snašli i “stali na noge”, krajem prošle nedelje sudskom odlukom deca su im oduzeta i odvedena u hraniteljsku porodicu. Majka Svetlana kaže da decu nisu videli pet dana. –Ne znamo gde su ih odveli. Neće da nam kažu, a za nas život bez njih nema smisla – kaže Svetlana kroz suze. Janus dodaje da je propust napravio referent zadužen za njihov slučaj jer nije, kako kaže “nigde zaveo da sada imaju obezbeđen krov nad glavom”. Na nedavnom sastanku s direktorkom Centra za socijalni rad i stručnim licima te institucije, roditeljima je rečeno da će decu moći da vide za nedelju dana, kada se adaptiraju u novu sredinu i uslove. Preporučeno im je da pokrenu postupak za njihovo vraćanje uz angažovanje advokata.

-Mi jedva imamo novca da preživimo a ne da angažujemo advokata. Nas dvoje smo spremni da radimo i da prehranimo porodicu -kaže Janus.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanin, Vesna Stankov, rekla je za list “Pravda” da nije u pitanju “greška referenta” . – Oni su lišeni starateljskog prava presudom Apelacionog suda još u januaru 2011.godine. Deca su im oduzeta zbog zanemarivanja i nebrige. Mi smo im, uprkos odluci suda, ostavili decu još neko vreme, pratili kako se brinu o njima, i zaključili da je ipak najbolje da budu u hraniteljskoj porodici.Oni će decu moći da viđaju, i deca će moći da ih obilaze. Dobro je da imaju kuću, a mi ćemo pratiti njihov život. Ukoliko se promene, postoji i zakonska mogućnost da im deca budu vraćena-rekla je Stankov.

Izvor : Pravda

Tekst i fotografija : Maja Pandurov

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh