I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Kuća Servo Mihalja se briše iz Registra kulturnih dobara

Krajem decembra 2010. godine potpuno se urušio krov kuće narodnog heroja Servo Mihalja, prouzrokovan, pretpostavlјa se, starošću i neodržavanjem. Tom prilikom urušen je i deo zidova u dvorišnom delu kuće, a nakon toga usledio je proces dalјeg, kontinuiranog propadanja koje još uvek traje. Ovim devastacijama, kuća je izgubila spomenička svojstva.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin započeo je postupak brisanja rodne kuće narodnog heroja Servo Mihalja iz Registra nepokretnih kulturnih dobara, potvrđeno nam je u toj instituciji.

– Kuća nema posebnih arhitektonskih i stilskih vrednosti, ali je istorijski značajna zbog toga što je u njoj rođen, živeo i radio sekretar okružnog komiteta KPJ za severni Banat, narodni heroj Servo Mihalј, i što je u toj kući 1935. godine održana Peta partijska konferencija KPJ Vojvodine. S obzirom na razloge zbog kojih je kuća prograšena za nepokretno kulturno dobro, o čemu svedoči spomen ploča koja još uvek stoji na uličnom fadasnom zidu, Zavod će uskoro skinuti tablu sa kuće i predati na čuvanje u depo Narodnog muzeja u Zrenjaninu – izjavio je Bojan Kojičić, istoričar umetnosti-konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Fordomanija

On je naglasio da ovo nije jedinstven slučaj kod nas, već da se po selima nalaze rodne kuće boraca NOB-a koje su u veoma u lošem stanju, napuštene, te o kojima niko ne brine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh