I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kružni tok – pravila vožnje i najčešće greške koje činimo (VIDEO)

Kružni tok – saobraćaj se odvija kružno, u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe: „kružni tok kretanja“, a može imati jednu ili više saobraćajnih traka.

Miša Hromčik iz Auto škole Euro Start u razgovoru sa kandidatkinjom

KRUŽNI TOK SE GRADI ZBOG POVEĆANJA BEZBEDNOSTI

Kružni tokovi se grade u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja. Kako bi se smanjio broj mogućih tačaka doticanja vozila, kod nepreglednih i nepravilnih raskrsnica, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećan je protok saobraćaja. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu bezbednosti podrazumeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

– Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca s obzirom da je smer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smer pravo, odnosno kružno kretanje i svoju saobraćajnu traku, imaju prednost! – ističe vlasnik Auto škole Euro Start, Miša Hromčik.

PerSu marketi

Kada se približavate raskrsnici sa kružnim tokom, neophodno je da: na vreme uočite znakove za vođenje saobraćaja ispred kružnog toka planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju prema vašem odredištu (na kojem delu kružnog toka ćete se isključiti) izaberete odgovarajuću saobraćajnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (proverite ostatak prometa putem vozačkih ogledala / „mrtvog ugla“, u odgovarajućem trenutku uključite pokazivač smera) prilagoditi brzinu kretanja te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskrsnici ne važi pravilo desnog ili pak saobraćajnom signalizacijom nije na drugi način regulisan promet).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pratiti uslove u saobraćaju oko vašeg vozila, pravovremeno uključiti desni pokazivač pravca kretanja te obratite pažnju na opasnost od ometanja smerova vožnje. U slučaju više traka unutar kružnog toka, a isključujete se iz leve saobraćajne trake u kružnom toku, posebno treba obratiti pažnju na vozila u desnoj jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Pomenuto prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustina saobraćaja ne dozvoljava isključenje, ne isključivati se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u sledećem pokušaju – dodao je vlasnik i instruktor Euro Starta, Miša Hromčik.

Kod isključivanja iz kružnog toka saobraćaja treba ustupiti prednost prolaska pešacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu (npr. Sastavni deo kružnog toka su biciklistički i pešački prelaz), stoga zaboravite naglo kočenje.

Naš sagovornik dalje objašnjava, koje su to fatalne greške u kružnom toku:

NAJČEŠĆI SUDARI U KRUŽNOM TOKU

1. Sudar na ulazu u kružni tok

Najčešći saobraćajni prekršaji događaju se pre samog ulaska vozila u kružni tok kretanja. Osoba koja ulazi u kružni tok proverava levu stranu saobraćaja, kreće, ali ponekad naglo zaustavlja vozilo, jer nije sigurna u nesmetan ulazak i moguće oduzimanje prednosti prolaska vozila, koje se već nalazi u kružnom toku.

Naglo kočenje izaziva nalet vozila, koje dolazi iza, jer je osoba iz dolazećeg vozila već pripremna za ulazak u kružni tok, a pogled i pažnja usmereni ulevo.

Stoga oprez i prvenstveno gledajte ispred sebe pre zaustavljanja svog vozila! Dodatne primere i savete možete pogledati ovde! Možda ipak nije toliko komplikovano, ali oprez je uvek potreban.

2. Sudar zbog loše procene

Prilikom ulaska u kružni tok morate dobro proceniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke veštine.

Savet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku!

3. Sudar zbog nepoznavanja saobraćajnih propisa i bezbednosnih pravila

Vozila koja zadržavaju smer i svoju saobraćajnu traku, imaju prednost. Vozila, koja su u srednjoj traci i izlaze iz kružnog toka, vozače može zbuniti. Uvažavaju mišljenje da zbog isprekidane trake prema izlazu mogu izaći s prednošću prolaska. Ipak, nisu u pravu!

Savet: Obrnuta situacija od prethodno navedene – ako ste u desnoj saobraćajnoj traci i nastavljate pravo (pravo znači nastaviti da kruže kružnim tokom), pazite na vozila u srednjoj saobraćajnoj traci!

 

Pratite svoju traku i budite koncentrisani na izlaske, ali i druga vozila unutar kružnog toka!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh