I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kruna 17. Međunarodnog susreta mladih – muzikom poslata poruka mira (VIDEO)

Impresivnim Svečanim koncertom internacionalnog omladinskog orkestra,  sinoć je u zrenjaninskom Pozorištu zatvoren 17. Međunarodni susret mladih. Domaćini Susreta, Grad Zrenjanin i Muzička škola „Josif Marinković“ opravdali su ukazano poverenje, a organizatorima narednog druženja poželeli su puno uspeha i sreće.

Poruke mira, tolerancije, izvinjenja i praštanja, uvažavanja i neophodnosti različitosti, mladalačkog zanosa i iskrenosti, sinoć su u prepunoj sali zrenjaninskog pozorišta „izgovorene“ univerzalnim jezikom – muzikom – Šubertovom „Nedovršenom simfonijom“ u h molu i Mocartovom Simfonijom končertate u Es duru za obou, fagot, hornu i klarinet. Ovim delima zrenjaninskoj publici predstavio se orkestar mladih instrumentalista iz sedam evropskih zemalja, koji su prethodnih osam dana boravili u našem gradu, u okviru 17. Medjunarodnog susreta mladih.

Kao solisti su nastupili Damir Softić (oboa), Aleksa Marinković (fagot),  Milan Stojanović (horna) i Marko Derikrava (klarinet). Internacionalnim orkestrom dirigovao je Tomislav Fačini iz Hrvatske,a nakon koncerta propraćenog ovacijama publike, predstavnici zemalja učesnica pročitali su poruke mira koje su sastavljali sami ili u saradnji sa svojim timom.

PerSu marketi

Prisutnima se tokom večeri, u ime domaćina obratio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, a na gostoprimstvu se u ime svih učesnika i gostiju zahvalio Zigfrid Miler, jedan od inicijatora projekta, iz grada Nojmarkta, rukovodilac tamošnje Kancelarije za mlade. On je pohvalio dirigenta, sve učesnike u projektu, a posebno decu koja su za samo osam dana uspela da pripreme takav program.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Reč je o medjunarodnom projektu u koji se Muzička škola „Josif Marinković“, kao jedina iz Srbije, uključila pre 16 godina, sa željom da podrži inicijalni cilj projekta i da svojim učenicima i nastavnicima omogući uključivanje u medjunarodne obrazovne programe i projekte.

Ideja o Medjunarodnim susretima mladih potekla je 2000. godine u Nemačkoj, od tadašnjeg gradonačelnika Nojmarkta Arnolda Grafa.

Ove godine, čast da po prvi put bude domaćin pripala je Gradu Zrenjaninu i Muzičkoj školi „Josif Marinković“. Članovi orkestra, dirigenti i nastavnici su tokom osmodnevnog boravka u našem gradu imali priliku da upoznaju istorijske i kulturne znamenitosti Zrenjanina i okoline, da se medjusobno druže, razmenjuju i stiču nova znanja, učestvuju u radionicama, održavaju probe.

„Dugoročno, ovim projektom želimo da podstičemo i afirmišemo stvaralaštvo mladih,ulažemo u njihove potencijale, podstaknemo i nagradimo nadarene učenike, podržimo kontekst poboljšanja uslova za aktivnije uključivanje mladih u obrazovne programe i projekte, unapredimo uslove za kulturne i umetničke aktivnostii saradnju mladih stvaralaca,na medjuregionalnom i medjunarodnom nivou. Takodje, nastavnici uključeni u projekat, kroz interkulturalne susrete sa kolegama iz drugih zemalja, razmenom ideja i iskustava u radu sa mladima, stiču novo znanje, primenjivo u unapredjenju kvaliteta obrazovno – nastavnog rada. Uspešno organizovani susret dugujemo gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, Pokrajinskom skretarijatu za sport i omladinu, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i ustanovama kulture – Kulturnom centru Zrenjanin, NP „Toša Jovanović“, Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina i Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“. Posebno se zahvaljujem mom timu na odlično sprovedenoj organizaciji, a budućem domaćinu želim puno uspeha u avanturama koje slede.“, rekla je direktorka Muzičke škole „Josif Marinković“ Danijela Derikrava.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh