I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Krive fabrike ili nedostatak kiseonika

Žitelje naselja Berbersko ovih dana zabrinuo je pomor ribe u Begeju, na potezu od lučnog pešačkog, do železničkog mosta. Dodatno su uplašeni jer su prethodno, u dva navrata, bili svedoci ekološkog incidenta,kada je još uvek nepoznati počinilac prosuo veću količinu žive po pešačkom mostu koji spaja Berbersko sa drugim delovima grada.

Ne mogu da pretpostave da li je do uginuća ribe došlo zbog trovanja ili nekog drugog razloga, ali od nadležnih službi traže da što pre utvrde sve pojedinosti. Tvrde da je posednjih dana na stotine mrtvih riba plutalo Begejom.

– Ovo što se dogodilo u proteklih par dana bio je jedan od najvećih pomora ribe posljednjih godina. Pored krupne i sitne ribe stradala je i mlađ, jer je ona najoeetljivija. To će se odraziti na riblji fond u budućnosti – rekao je jedan od meštana čija se kuća nalazi na par desetina metara od vodotoka, a koji ne isključuje mogućnost da je nešto ispušteno u reku, iz industrijskih postrojenja koja se nalaze uzvodno.

Josip Pivk tvrdi da u posednje vreme gotovo svakog vikenda rekom pluta masnoća, koja je pogubna za riblji fond i ostali živi svet u reci.
– Neko svojim nemarom opet opasno ugrožava životnu sredinu i truje ribu. Ne želimo nikog da optužujemo, ali tražimo od nadležnih da ispitaju odakle i na koji način je nečistoća dospela u Begej – veli Pivk, koji je išao do Gradske uprave i u ime nezadovoljnih građana Berberskog, tražio intervenciju inspekcijskih službi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Pokrajinska vodna inspektorka Mirjana Baroš potvrdila je za „Dnevnik“ da je, nakon što je usmeno obaveštena o pomoru ribe u Begeju, juče ujutro izašla na lice mesta i na terenu zatekla nekoliko uginulih riba.
– Konstatovala sam stanje na terenu i o svemu obavestila pokrajinsku i gradsku inspekciju za zaštitu životne sredine. Ukoliko bude odobreno i smatrano potrebnim, radiće se analize vode i uginule ribe – objasnila je Baroševa za naš list.

Ona je napomenula da je moguće da se ne radi o pomoru zbog zagađenja, jer je sličnih slučajeva bilo u ovo doba godine iz sasvim drugih razloga. Naime, bio je nizak vodostaj reke i došlo je do naglog razvijanja algi u vodi koje, kako je istaknula, troše nenormalne količine kisika. Stoga je moguće da je do pomora ribe došlo zbog manjka kiseonika.

– Ono što mogu reći jeste da redovno proveravamo otpadne vode iz tvornica koje se ispuštaju u reku, da one imaju prečistače i da su rezultati uredni – napomenula je pokrajinska vodna inspektorka u Zrenjaninu.

Ž.Balaban

Izvor: Dnevnik

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh