I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kristali i njihovo terapeutsko dejstvo

Nisu dijamanti, ali su prirodno bogatstvo, veoma lepi, i svaki sa svojom namenom. Najpoznatiji kristali su smaragd, rubin, topaz i kao najskuplje drago kamenje izuzetno su cenjeni u juvelirstvu. U terapeutskom smislu svaki kristal zaslužuje svoju pažnju, a za to treba mnogo učiti. Razgovor o ovoj, za dame, uvek zanimljivoj temi vodili smo sa Tijanom Miškov koja je vrsni poznavalac kristala i kreator nakita od njih.

Kristali su se koristili i i za njih se znalo  od drevnih civilizacija do danas. Zato je o njima moguće pronaći dosta informacija. Od nauke o rudama i mineralima do ezoterije. Znanje o njima se stiče  godinama, kroz radionice, predavanja, istraživanja, literaturu, kao i praktičan rad. Dakle, biti poznavalac kristala i poludragog kamenja zapravo znači biti istraživač i pasionirani  ljubitelj ovih dragocenosti prirode.

– Laik vidi razliku po boji, moguće teksturi, mada u krajnjoj obradi, i tekstura im je manje-više slična. No, razlika među kristalima i te kako postoji. Da bismo pričali o tome, važno je da znamo za šta koristimo ova blaga zemlje. Ako je u dekorativne svrhe, odnosno za upotrebne predmete, svakako da u obzir dolazi tvrdoća minerala. Ako pričamo o alternativnoj medicini kroz kristaloterapiju, svaki kamen ima svoje značenje i energiju. Nalazišta minerala su rasprostranjena po celom svetu tako da postoji i geografsko poreklo kao razlika. U Srbiji imamo desetak nalazišta minerala mahom u planinskim delovima, Fruška gora, Šumadija, centralna Srbija…  ali kristala ima svuda. Oni su sastavni deo zemlje i ima ih na različitim terenima, kaže Tijana Miškov.

PerSu marketi

U samom nastajanju minerali se mogu deliti na prirodne i veštačke to jest one laboratorijski proizvedene, mada se po hemijskom sastavu kao i vizuelno gotovo ne razlikuju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na tržištu, različiti kristali imaju vrhunac  popularnosti i tada ih zbog potražnje (kao i u svakoj industriji) kopiraju od drugih materijala najčešće u izradi nakita, i tu je najveća opasnost za prosečnog potrosača da ne uvidi razliku i bude obmanut. Samo je, kao i u svemu ostalom, važno voditi računa i tražiti pouzdane izvore. Čistoća kristala bitno određuje razliku u ceni u izradi nakita na primer.

Kada kupujemo nakit sačinjen od poludragog kamenja,  radije se pribegava estetici, ali i tu sasvim nesvesno postoji povezanost pojedinca s određenim kamenom. Kaže se da osoba, sa ili bez ikakvog znanja, intuitivno uvek bira kristal koji joj je potreban. Neko bira kamen da složi boju minđuša uz kaiš, neko da poboljša svoje zdravlje ili neki aspekt svog života. Važno je da oni nikada ne izlaze iz mode, i da su uvek nosivi. Svako od nas ima neki ćilibar od bake, ili drugi mineral koji se čuva u porodici kroz generacije.

Neki od najpopularnijih kristala su:

rozenkvarc – poznat u narodu kao kamen ljubavi

ćilibar – gotovo da nema bebe koja ne nosi ćilibarsku ogrlicu kada joj rastu zubići

citrin – poznat kao kamen novca i prosperiteta

lapis lazuli – po svojoj punoj plavoj boji i lepoti veoma tražen

smaragd, rubin, topaz – kao najskuplje drago kamenje cenjeno u juvelirstvu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh