I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Krediti za poljoprivrednike do tri godine bez valutne klauzule

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima, prema kojem će se krediti sa rokom otplate do tri godine odobravati u dinarima bez valutne klauzule.

To se odnosi na kredite sa rokom otplate od jedne do tri godine i sa grejs periodom do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate, a ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do 5.000.000 dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara.

foto-tanjug-jaroslav-pap
Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i šest odsto za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku ostvaruju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava) i mikro i mala pravna lica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Namena kredita za razvoj stočarstva obuhvata nabavku kvalitetnih priplodnih junica, kvalitetnih priplodnih krava starosti do pet godina, teladi i junadi za tov telesne mase do 300 kg, kvalitetnih priplodnih grla u ovčarstvu i kozarstvu, jagnjad za tov mase do 20 kg, jarad za tov telesne mase do 15 kg.

Krediti će se odobravati i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u svinjarstvu, prasadi za tov telesne mase do 25 kg, kvalitetnih roditeljskih jata živine, jednodnevnih pilića za tov, rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova i pčelinje matice sa ili bez košnica i riblje mlađi za tov.

Namena kredita za razvoj ratarstva obuhvata nabavku semena i sadnog materijala za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarsto i cvećarstvo, svih vrsta mineralnih đubriva i svih vrsta sredstava za zaštitu bilja.

Pored toga poljorpivredni krediti će se odobravati za kupovinu mehanizacije i opreme za proizvodnju žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, za nabavku traktora i traktorske kabine, mehanizacije za predsetvenu obradu zemljišta, za setvu, mehanizacije za zaštitu, opreme za čuvanje, preradu, odnosno pakovanje, kao i za nabavku traktorske prikolice, kombajna i adaptera za kombajne i berača za kukuruz.

Nabavka mehanizacije i opreme za proizvodnju voća, povrća i ukrasnog bilja odnosi se na specijalizovane traktore za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, mehanizaciju za setvu i sadnju povrtarskog bilja i cveća, za opremu za zaštitu voća, povrća i začinskog bilja, za berbu voća, povrća i ukrasnog bilja, opremu za kalbriranje, pranje, klasifikovanje, poliranje i pakovanje voća, povrća i cveća, mulčara, heksagona sa priključcima, mašina za zelenu berbu i ulagača za đubrivo.

Krediti su namenjeni i nabavci opreme za sušare za žitarice, uljarice, povrće, voće i lekovito bilje, mehanizacije i opreme za navodnjavanje.

Takođe, će se odobravati za nabavku mehanizacije i opreme za stočarsku proizvodnju, mehanizacije za pripremu kabaste stočne hrane, opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka, opreme za sisteme za automatsko napajanje i ishranu stoke, mehanizacije i opreme za manipulaciju stajnjakom i osokom, opreme za ventilaciju objekta, opreme za pčelarstvo i za živinarske farme, opreme za silose, za kontrolu žitarica i uljarica prilikom prometa, mernog kontrolnog instrumenta za utvrđivanje mesnatosti svinja na liniji klanja.

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega će biti dostupan i na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Po objavljivanju pravilnika u Službenom glasniku očekuje se potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Tanjug  Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh