I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Krajišnik posle 65 godina dobija pravoslavni hram (VIDEO)

U selu Krajišnik, od doseljavanja njegovih meštana, nije postojala pravoslavna crkva. Danas, nakon više od šest decenija s nestrpljenjem očekuju  završetak radova na izgradnji hrama Svetog Pantelejmona. Izgradnja je započeta 2011. godine.

Hram Svetog Pantelejmona

„Zvona su se čula prvi put 2011. godine, kada je započeta gradnja temelje. Tada je i parohija osnovana, na čijem je čelu bio moj prethodnik. Tokom ovih devet godina radovi su se odvijali, u skladu sa mogućnostima. U ovoj godini dobro napredujemo. Radovi se izvode po unapred ugovorenoj dinamici. Izvođač radova je DOO „Dukić“ iz Sremske Mitrovice. Izgradnja crkve je dostigla metre koji su donekle i završni. Trenutna visina je 12 metara, tačnije svodovi koji se izvode. Centralna kupola bi trebalo da bude 16 i po metara, dok bi zvonik trebao biti 17 i po metara. Milošću Božijom nastavljamo bogougodni čin u kojem zidamo hram Svetom Pantelejmonu koji će krasiti našu eparhiju u Banatu“, naglasio je jerej Zoran Milinković.

PerSu marketi

Selo nije imalo pravoslavni hram 65 godina, od doseljavanja meštana iz Krajine. Postojala je samo rimokatolička crkva u parku koja je odlukom tadašnje vlasti prestala da postoji.

„Kako Sveti oci kažu, svaka bolest dolazi od duha, a zatim se ispoljava fizički. Mi koji živimo u modernom svetu smo zaboravili na Boga i na zahvalnost njemu. Taj isti molitveni momenat koji svi treba da imamo, jeste upravo ovaj moment u kome smo sada. Bog nam daje svima spram naših dela, onako kako mi činimo. Faze izgradnje zavise i od sredstava koje obezbedimo. Pozivam ljude dobre volje da ugrade sebe u večnost doprinosom izgradnji ovog velelepnog hrama. Želim da unapred izrazim zahvalnost onima koji to omoguće za sve nas“, istakao je paroh Zoran Milinković.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu, mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

325-9500600054225-44 (Vojvođanska banka)

 

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh