I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Do kraja juna otkaz za 16.000 zaposlenih u državnoj službi

Do 30. juna ove godine u javnoj upravi na republičkom i lokalnom nivou biće otpušteno oko 16.000 ljudi.

otkaz

Tačnije, prema planu Vlade, do sredine godine u javnoj upravi biće 33.900 zaposlenih manje nego u decembru 2013. godine. Ova odluka ne odnosi se na zaposlene u javnim preduzećima, jer će se kod njih višak zaposlenih regulisati planovima poslovanja za svako pojedinačno.

U decembru 2013., mesecu koji se uzima kao reper u javnoj upravi na svim nivoima, bilo je zaposleno 523.000 ljudi. Ideja je, recimo, da Ministarstvo prosvete odlučuje o otkazima u školama po Srbiji, a Ministarstvo zdravlja o višku u zdravstvenim ustanovama. Svim institucijama u državi poslata su nedavno uputstva kako da pripreme plan poslovanja, ali kasnije i pravilnik o sistematizaciji radnih mesta. I svima je poslat zahtev za isto smanjenje broja zaposlenih – 6,5 odsto.

PerSu marketi

Poslati su dopisi ministarstvima i lokalnim samoupravama koji treba da raspodele potrebne uštede tako da umanjenje ne bude linearno. Tamo gde su neophodni novi kadrovi onda je neophodno da se identifikuju veće uštede kroz racionalizaciju kako bi se za novozaposlene stvorio poseban finansijski prostor, objašnjava Kori Udovički.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nosilac posla optimizacije javne uprave je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

– Plan racionalizacije ne sme da umanjuje delotvornost posla, već da identifikuje najočiglednije administrativne viškove, ukidanje nepotrebnih poslova i objedinjavanje zajedničkih funkcija. Dakle, postaviće se objektivni kriterijumi po kojima će se umanjivati broj zaposlenih, ali će se istovremeno sprovesti i reorganizacija. Tako će pojedinci koji su višak u jednom delu javne uprave posao naći u službama kojima takvi kadrovi nedostaju. Naše približavanje EU nameće osnivanje novih institucija u kojima će, takođe, biti posla za one koji su negde proglašeni za višak. Cela Vlada radi na povećanju privrednog rasta, a ova optimizacija je upravo uslov da se on i desi – kaže za “Blic” Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministar državne uprave.

Izvor: Blic.rs/Gordana Bulatović, Gorica Avalić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh