I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Kraj neplanske sadnje drveća

Osnivanjem Komisije za seču, orezivanje i uređenje javnih zelenih površina, u Zrenjaninu više ne bi više trebalo da bude formiranja drvoreda bez projektne dokumentacije, ni sadnica zasađenih iznad instalacija vodovoda, kanalizacije i gasa ili ispod električnih vodova, što je Zakonom o energetici ranije i zabranjeno.

Predsednik komisije, Dragiša Albulj, kaže da su grane drveća često bile uzrok havarija na vodovima.
– „Zelena mreža“ je godinama neplanski popunjavana od strane građana, udruženja, nevladinih organizacija i preduzeća i od strane istih i uništavana, kaže Albulj.
Često su najjeftinije vrste sadnica sađene neplanski i na nepropisnim udaljenostima pa se dešavalo da ugrožavaju trotoare i temelje zgrada, a takve probleme je u Zrenjaninu prouzrokovao Sibirski brest. Albulj kaže da je ove godine izostao novac predviđen za nove sadnice koji je iz budžeta trebao biti usmeren Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“, pa se umesto sadnje uglavnom vršila seča stabala.
– Iz ovih i mnogih drugih razloga oformljena je Komisija za seču, orezivanje i uređenje javnih zelenih površina, koja je okupila iskusne stručnjake iz javnih i javno komunalnih preduzeća,  i Gradske uprave. Komisija će  ubuduće davati preporuke i mišljenja i njoj će se obraćati JKP „Čistoća i zelenilo“, ustanove obrazovanja, zdravstva i Skupštine stanara u situacijama kada je potrebno izvršiti stručnu procenu zdravstvenog stanja pojedinih stabala, ugroženosti objekta i neophodnosti seče, pojasnio je Albulj.

PRE SADNJE – OBRAĆANJE KOMISIJI

Naš sagovornik kaže da će udruženja i organizacije pre nabavke sadnog materijala morati da se obrate komisiji kako bi dobili mišljenje o vrsti, kvalitetu i starosti sadnica koje je potrebno zasaditi na nekoj lokaciji koja takođe mora biti precizno određena.Prvi zadatak komisije jeste utvrđivanje realnog stanja u parkovima i drvoredima, sa akcentom na starosnu i zdravstvenu strukturu stabala. Neophodno je odrediti i prioritete eventualnih rekonstrukcija drvoreda i parkova.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Pored Albulja, komisiju ispred Gradske uprave čine Dragana Adamović, diplomirani inženjer zaštite životne sredine, Gordana Damjan Paskaš, diplomirani inženjer građevinarstva i Olgica Crvenkov, specijalista poslovno industrijskog menadžmenta,  zatim Dušan Živkov, diplomirani inženjer zaštite bilja i Slavica Ćirović, inženjer ratarstva iz JKP “ Gradska čistoća i zelenilo „, Bogdan Bosanac, diplomirani inženjer šumarstva iz JP “ Vojvodina šume “ i Jelena Purkov, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture iz JP “ Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh