I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Konzervatorsko – restauratorski radovi na Bibićevoj kući u Melencima

Početkom oktobra 2019. godine započeto je izvođenje konzervatorsko – restauratorskih radova na Bibićevoj kući u Melencima.

Bibićeva kuća je dugi niz godina bila u veoma lošem stanju. Zbog oštećenja krovnog pokrivača – starog biber crepa, i prokišnjavanja, došlo je do trulјenja krovne građe, deformacije oblika krova, pojave pukotina i propadanja konstrukcije objekta. Na krovu su primetna oštećenja zbog kojih su se pojavile deformacije tavanske konstrukcije i opasnost od obrušavanja. Usled sleganja zidova, nastale su i znatne pukotine na zidovima. Zbog svega toga pretila je opasnost od urušavanja ovog vrednog spomenika kulture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je Konzervatorsko-restauratorski projekat sanacije i adaptacije Bibićeve kuće u Melencima još 2009. godine, kada je objekat bio pod prethodnom zaštitom, sa odgovornim projektantom Spomenkom Urošević, arhitektom konzervatorom i saradnicima Vesnom Majstorović, istoričarem umetnosti konzervatorom i Lolom Čolić, građ. tehničarem konzervatorom. Nakon utvrđivanja za kulturno dobro 2018. godine i učestvovanja na konkursu Ministarstva kulture i informisanja RS, projekat je dobio sredstva za realizaciju I faze radova.

I Taxi Zrenjanin

Prva faza obuhvata sanaciju krovne konstrukcije glavnog krila i postavlјanje novog krovnog pokrivača, od zelenog engobiranog crepa, a na kulama gleđosanog biber crepa. Takođe, predviđeno je i obijanje celokupne fasade i malterisanje, sa ukrasima malterske plastike, u svemu prema autentičnom izgledu (venci, frontoni, okviri oko i ispod prozora). Zidarski radovi obuhvataju i sanaciju zidova od kapilarne vlage, koja je na nekim mestima dostigla visinu i do 2,00m, Roofix krečnim sanacionim malterom. Izradiće se i novi oluci, kao i nove opšivke od pocinkovanog bojenog lima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Druga faza obuhvata obnovu dvorišnih fasada, krovne konstrukcije dvorišnog krila i celokupne stolarske radove (izrada novih prozora i vrata), molersko-farbarske i bravarske radove.

Trećom fazom biće obuhvaćeni radovi u enterijeru. Nakon obnove, predviđeno je  pretvaranje Bibićeve kuće u objekat kulture, sa spomen sobom plemićke porodice Bibić i značajnih istorijskih ličnosti Melenaca i mesto gde će se promovisati razne kulturno-umetničke i društvene delatnosti. Pretvaranjem Bibićeve kuće u objekat kulture i jedinstveni kulturni centar za građane Melenaca, pre svega omladinu i đake, omogući će se samoodrživost ovog značajnog kulturnog dobra. Cilјne grupe su , pre svega, meštani Melenaca i okoline, ali i i turisti, gosti banje Rusande itd. Svi oni moći će da se upoznaju sa bogatom istorijom sela Melenci.

Cilј ovog projekta svakako je zaštita, očuvanje i unapređenje kulturnog nasleđa kao i razvoj i pokretanje kulturnog života sela.

Autor: Spomenka Urošević, arhitekta konzervator

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh