I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Veterinarska inspekcija pojačava kontrole tokom praznika

U periodu nastupajućih praznika veterinarski inspektori pojačaće nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla najavljuju iz resornog ministarstva. Ove kontrole se, pre svega, sprovode kako bi se otkrila rizična mesta proizvodnje, rizični načini poslovanja i nedozvoljene trgovine. Pod pojačanim nadzorom biće i mesta gde se tokom prazničnih dana očekuju veća ponuda i potražnja.

U skladu sa ovlašćenjima koje ima, veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i stavljaju u promet hranu životinjskog porekla. Nadležni ističu da se kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane sprovode kontinuirano. Kako kroz samostalne, organizovane kontrole, tako i po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet. Od specijalizovanih maloprodajnih objekata (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnica delikatesa, samoposluga, megamarketa, restorana, poslastičarnica, pekara do kioska brze hrane i zelene pijace.

PerSu marketi

Rezultati kontrole hrane životinjskog porekla u 2018. godini

“Veterinarska inspekcija je u periodu od 01. januara do 30. novembra 2018. godine sprovela 7.359 redovnih i vanrednih kontrola. Tom prilikom utvrđeno je 1.302 neusaglašenosti. Zbog toga je naređena 1.231 korektivna mera, izdato je 1.039 rešenja i podneto 232 prijave nadležnim prekršajnim i privrednim sudovima. Najčešći razlozi za povlačenja hrane iz prometa su nedostatak sledljivosti u proizvodnji i prometu i nepostojanje propisane deklaracije na proizvodima. Takođe, tu su i istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu”, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kazne za ovu vrstu prekršaja određene su Zakonom o bezbednosti hrane.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Iznos kazne zavisi od toga da li se radi o privrednom prestupu, prekršaju ili fizičkom licu tj. od vrste učinjenog kaznenog dela. Konačnu kaznu propisuje nadležni sud. Za pravna lica kazna iznosi od 300.000 – 3.000.000 dinara. Za preduzetnike to je od 250 – 500.000 dinara, a za fizička lica od 30 – 50.000 dinara”, navode u resornom ministarstvu.

“Skrećemo pažnju potrošačima da hranu životinjskog porekla kupuju na mestima koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije. Takođe, veoma je važno da potrošači obrate pažnju na označavanje i deklarisanje hrane u prometu. Pozivamo sve da svaku uočenu nepravilnost, bez odlaganja, prijave nadležnom veterinarskom inspektoru”, dodaju nadležni.

Kao i uvek u vreme sezone svinjokolja, apel potrošačma jeste da bez izuzetaka pregledaju uzorke zaklanih svinja na prisustvo trihinele. Na taj način izbegavaju se neželjene posledice po zdravlje građana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh