I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Inspektori svakodnevno kontrolišu ispravnost hrane životinjskog porekla

U vreme velikih praznika i tokom leta veterinarska inspekcija pojačano kontroliše ispravnost hrane životinjskog porekla. Za ovaj posao u Srednjem Banatu angažovano je petoro inspektora. U Upravi za veterinu kažu da u proseku svake nedelje stigne po jedna prijava građana koji sumnjaju u kvalitet hrane životinjskog porekla. Po pristizanju prijave inspekcija izlazi na teren u najkraćem mogućem roku.

Građani Srednjeg Banata i njihovi gosti, za sada, ne moraju da brinu da li je hrana životinjskog porekla koju kupuju ispravna. Ovo je vema važno znati, jer nas u narednom periodu u ovom regionu očekuju manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi.

„Inspektori izlaze na teren svakodnevno u skladu sa planovima kao i po predstavkama građana. U sklopu turističkih manifestacija u Srednjobanatskom okrugu: Dani piva u Zrenjaninu, Čiken fest u Žitištu i Velikogospojinski dani u Novom Bečeju iskontrolišu se svi ugostiteljski objekti koji vrše prodaju hrane životinjskog porekla na pomenutim manifestacijama. Kontrolišu se i mesare, ribarnice, pijace, restorani, fast fudovi, keterinzi, supermarketi velikih trgovinskih lanaca“, kažu u Upravi za veterinu.

PerSu marketi

„Postupak inspekcijskog nadzora  počinje predstavljanjem i legitimisanjem inspektora i uručivanjem Naloga za inspekcijski nadzor odgovornoj osobi u kontrolisanom subjektu. Kontroliše se hrana životinjskog porekla i to poreklo hrane, rokovi i uslovi čuvanja (temperaturni režim, higijena). Proveravaju se i evidencije koje subjekti vode u sklopu procedura dobre higijenske prakse. Srednjebanatski okrug pokriva 5 inspektora i šef odseka veterinarske inspekcije u okrugu, što je dovoljan broj“, dodaju u ovoj instituciji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako prijaviti sumnju u kvalitet i ispravnost hrane životinjskog porekla?

Ukoliko posumnjate na ispravnost i u kvalitet hrane životinjskog porekla to možete da prijavite veterinarskoj inspekciji.

„Učestalost prijavljivanja građana zbog sumnje na kvalitet hrane je otprilike jednom nedeljno. Po prijavi inspekcija izlazi na teren u što moguće kraćem roku radi utvrđivanja činjenica. Građani mogu da prijave sumnju lično u kancelariji veterinarske inspekcije u SO Zrenjanin. Takođe, prijave se mogu podneti i telefonom na broj +38123525806 ili putem elektronske pošte na adresu regionalna.zr@gmail.com“, kažu u Upravi za veterinu.

„Dešava se da inspekcija dva ili više puta kod istih subjekata utvrdi nepravilnosti. Tada se kao i prvi put, nalažu mere za otklanjanje nepravilnosti i podnose prijave za neizvršenje ranije naloženih mera kao i za same nepravilnosti uočene u toku kontrole. Sud u postupku oštrije kažnjava subjekte kod kojih su više puta uočavane nepravilnosti. U slučaju da inspektor zaključi da uočene nepravilnosti ugrožavaju zdravlje ljudi, usmenim rešenjem donosi hitne mere: oduzimanje i uništavanje hrane, zabrana upotrebe opreme i rada objekta i sl“, ističu nadležni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh