I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Koncert sastava „Duo Cordis“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 6. februara

Koncert „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis” (Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja) kao prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać” održaće se u Salonu Narodnog muzeja Zrenajnin, u petak, 6. marta 2020. godine u 19 časova.

Nakon nastupa ovog sastava u Kulturnom centru Srbije u Parizu 13. februara ove godine i zrenjaninska publika uživaće u njihovom muziciranju.

 

 

PerSu marketi

 

Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja predstaviće se zrenjaninskoj publici delima Josifa Marinkovića i srpskih savremenih kompozitora. Projekat „Tradicija spaja“ ovog sastava nastao je iz potrebe da se srpska solo pesma prezentuje najširoj publici kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

„Nije prvi put da se nastupa u muzeju, ali sada imamo priliku prvi put u muzeju da nastupamo na akustičnom instrumentu koji je škola obezbedila prvenstveno za koncerte svojih đaka. Međutim, mi kao profesorke ove škole imamo pravo da nastupamo u tom prostoru na tom instrumenru kao i ostali“, kaže Tina Nikolovski, pijanistkinja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na programu je 20 kompozicija

Publika će imati priliku sat vremena da uživa u raznovrsnim kompozicijama.

“Inspiraciju smo crpele iz manifestacije „Obzorja na Tisi“ koja se održava u Novom Bečeju. Na programu ćemo čuti kompozicije Josifa Marinkovića, njegove romantičarske kompozicije, ali i pesme nastale pod inspiracijom iz narodnog folklora ili sevdalinki. U prvom delu koncerta čućemo savremene srpske kompozitore koji su konkurisali na pozivnom kompozitorskom konkursu za solo pesmu na toj manifestaciji. Među njima se nalazi i kompozicija Amadeus, Amadeus našeg nedavno preminulog vrsnog kompozitora Zorana Hristića. Odabrali smo i neke nagrađene kompozicije naših najboljih profesora kompozicije“, objašnjava naša sagovornica.

„Na programu je čak 20 kompozicija. Kompozicije savremenih kompozitora su pisane potpuno različitim stilovima komponovanja. Neke su u duhu neoklasicizma, baš kao što je Amadeus, Amadeus, ima i nekih balada i nekih koji su komponovane na stihove naših pesnika – Desanke Maksimović, Jovana Jovanovića Zmaja… Kompozicije Josifa Marinkovića su svrstane u dva dela. Biće šest kratkih obrada srpskih narodnih pesama, kao i nekoliko samostalnih kompozicija“, precizira Nikolovski.

Pesme kompozitora Milane Stojadinović-Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine.

Tina Nikolovski i Ana Aleksić Šajrer

Koncert kao zahvalnost dirigentu Slobodanu Bursaću

Koncert sastava “Duo Cordis” se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać”.

“Moram da spomenem dirigenta Slobodana Bursaća jer sam ja potekla iz hora Josif Marinković. Da nije bilo dirigenta Slobodana Bursaća ili kako smo ga mi svi zvali našeg Burse, možda ja danas ne bih ni radila u muzičkoj školi. Ko zna gde bi me put odveo. Ovo je moja zahvalnost profesoru Bursaću”, kaže Ana Aleksić Šajrer, sopran.

 

Projekat „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis” nastao je iz potrebe da prezentuje srpsku solo pesmu širokom spektru publike u Srbiji i inostranstvu. Kroz spoj tradicionalnog i novog, izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme – Josifa Marinkovića i dela srpskih savremenih kompozitora koje su nastale pod nadahnućem pomenutog stvaraoca, publici će biti prezentovan zanimljiv pristup razvitku ovog žanra.
Kroz raznovstan opus pesama Josifa Marinkovića publika će imati priliku da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra, pesme stvorene citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija, pesme komponovane u stilu koji je blizak folkloru (takozvane sevdalinke) kao i pesme originalne inspiracije nastale na stihove Marinkovićevih savremenika. Duo Cordis će kroz muzičku realizaciju prezentovati i deo srpske antologijske lirike koja je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora. Spajanjem novog i starog formira se kompaktna celina i obrazlaže uticaj tradicije na savremena ostvarenja.

Autorke projekta su se za ovaj koncert odlučile za izvođenje solo pesama Josifa Marinkovića i solo pesama sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu manifestacije „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića. Odabrane pesme kompozitora Milane Stojadinović-Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića pisane veoma različitim stilovima komponovanja nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine. Izabravši da program ne sačine hronološki, u prvom delu programa će izvesti kompozicije savremenih autora, a u drugom delu kompozicije Josifa Marinkovića.
Koncert se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać”, a organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

Organizatori koncerta u Salonu narodnog muzeja u Zrenjaninu su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina. Ulaz je besplatan.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh