I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Koncert mladog Rastka Marinkovića – neobičan performans sa gitarom

Rastko Marinković je maturant Srednje muzičke škole „Josif Marinković“, i veoma uspešan interpretator na klasičnoj gitari. Tokom godina je osvojio mnoga prva mesta na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Konkurisao je na Akademiji u Beču, i sada dok iščekuje rezultate, želi da pokloni svom gradu neobičan koncert. Koncert će održati u petak 18.06. u salonu Narodnog muzeja.

„Iako je protekli period bio veoma težak u mnogim sferama, trudio sam se da ne posustanem. Tokom onlajn nastave i karantina, usavršavao sam tehniku i finese sviranja. Naravno da bi bilo lakše da sam mogao raditi sa profesorom, jer sam ovako bio suočen sa novim stvarima. Prvi put smo se suočili sa onlajn takmičenjima, kamerama i mikrofonima. To nije bilo nimalo lako, jer ukoliko bi se desila neka greška, sve je moralo ispočetka da se svira i to je prilično umaralo. Pored toga svi smo ostali uskraćeni za javne nastupe i kontakt sa publikom. Kada su popustili mere i dozvolili javne nastup, bilo je čudno ponovo stati na scenu, čak se i trema javila. Sve sam to brzo savladao, jer volim nastupe i publiku“, ističe Rastko.

PerSu marketi

Rastko će na nastupu prirediti pravi performans sa gitarom. Koristiće gitaru i kao perkusiju, a i prvi put će svirati koncert za gitaru u pratnji klavira, što nije uobičajena pojava.

„U petak 18. juna pravim koncert u Narodnom muzeju kod nas u Zrenjaninu. Početak je u 19h. Mnogo sam koncerta ove godine svirao a ni jedan u mom gradu. Želim da pre nego sto odem na dalje studije odsviram i jedan poseban koncert za nasu publiku. „

Muzička akademija u Beču i Alvaro Pierri

„Svako želi da uči od najboljih u svom poslu. Imao sam prilike da pored časova kod svog profesora Pavla Kirćanskog, Zorana Krajišnika i Petra Popovića, moje izvođenje čuje i profesor Alvaro Pierri. On je profesor na „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču, i nije lako doći do njega. Alvaro Pierri je poreklom Urugvajac, i u svetu klasične gitare velika legenda. Pokušavao sam da mu šaljem mejlove, ali nije odgovarao, jer ne odgovara na nepoznate adrese. Spletom srećnih okolnosti, profesor ubrzo video moj snimak kako sviram. Kada je poslušao, bio je zainteresovan, i poslao poruku da mu se javim. Tako je počela naša saradnja. Sad sam konkurisao, da upišem Akademiju u njegovoj klasi, i željno iščekujem rezultate. Alvaro Pierri je ime, koje otvara mnoga vrata u svetu klasične gitare“, naglasio je Rastko.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U sezoni 2020/2021 Rastko je na internacionalnim i domaćim takmičenjima osvojio 6 prvih mesta i dva druga mesta.

-„Art parad“ (Belorusija) -I nagrada

-„Classic art festival“ (Srbija)-I nagrada

-„14. Vojvodina Guitar Fest“ -I nagrada

-„Sarajevo international guitar festival“ -I nagrada

-„Pannonia guitar festival“(Srbija) -I nagrada

-„Transilvania international guitar festival“(Rumunija) -II nagrada

-„Albania international guitar competition“ -II nagrada

-Republičko takmičenje Srbija- I nagrada

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh