I love Zrenjanin

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Koncert Hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ u porti Uspenskog hrama (VIDEO)

ZrBizNet

Praznik Prepodobnog Rafaila Banatskog, 29. avgust, tradicionalno se obeležava koncertom u porti Uspenskog hrama. Koncert održava crkveni Hor Prepodobni Rafailo Banatski, koji, osim što obeležava svoju slavu tog dana, zatvara jedan godišnji ciklus i otvara novi.

Porta je bila puna ljubitelja horske muzike i poštovalaca rada ovog crkvenog hora.

„Našu krsnu slavu obeležavamo tako što u prepodnevnim časovima pevamo liturgiju u hramu u kom se nalaze mošti Prepodobnog Rafaila, a uveče organizujemo koncert u porti Uspenskog hrama. Ovde su i naše prostorije, u kojima vežbamo. Naš hor je nedavno proslavio četvrt veka postojanja, i jedna velika retkost u našoj zemlji jeste to da postoji hor koji ima ovako širok ansambl. Imamo posebno ženski, posebno muški, ali i mešoviti hor. Duže od deset godina postoji i dečiji hor, tako da imamo i tu radost, da deca ovde odrastaju i prelaze u starije sekcije. Bilo je mnogo toga za ovih dvadeset i nešto godina, mnogo priznanja i uspeha, a jedan od najvećih jeste pobeda mešovitog hora u Negotinu. Tom prilikom je dobijen laureat „Mokranjčevih dana“, i zbog toga hor ove godine ima obavezu da održi jedan celovečernji koncert duhovne muzike u tom mestu. Priznanja i nagrade za uglavnom prva ili druga mesta, dobijali smo i u zemlji i u inostranstvu, ali je uvek prvo i najvažnije mesto ono na kom svake nedelje stojimo, a to je u crkvi na služenju“ – istakao je osvivač i predsednik pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“, đakon Predrag Nenin.

PerSu marketi

Da bi neko postao član njihovog hora, potrebno ja da na prvom mestu ima ljubav prema muzici, a kako kaže Nenin, ostalo će sve doći samo.

Pored mešovitog hora, sinoć je u porti nastupio i Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski“.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh