I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kompanija “Metito“ ulaže 30 miliona evra u prečistač otpadnih voda u Zrenjaninu

Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Valid Madvar potpredsednik kompanije “Metito” iz Ujedninjenih Arapskih Emirata, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i otpravnika poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahima Ali Al Darmakija.


–  Direktna investicija je 30 miliona evra od čega 70 posto podrazumeva izgradnju samog postrojenja. Biće zaposleno 40 ljudi, a ono što je bitno, jeste da ovakva investicija u zaštitu životne sredine podrazumeva i angažovanje domaće, lokalne građevinske operative. U pitanju je zaštita životne sredine. Mi kao odgovorna lokalna samouprava preuzeli smo odgovornost da se bavimo zaštitom životne sredine i danas je potpisan ovaj ugovor po kome ćemo za tridesetak meseci imati zdraviju i čistiju životnu sredinu, zdraviji i čistiji Begej, a samim tim i bolje mesto za život u našem gradu, što nam je svima cilj.  Kompanija “Metito”, kao partner Grada i UAE kao partner Republike Srbije jesu svakako garant ove investicije – – rekao je Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina ovom prilikom.


Salapura je u izjavi medijima istakao  i da obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već da one podrazumevaju zemljište koje je obezbeđeno kao i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

 


– Reč je o dugoročnom projektu Javnog privatnog partnerstva i sa velikom radošću pristupamo realizaciji tog projekta koji ostvarujemo uz veliku podršku Grada Zrenjanina i Republike Srbije. Ovakvi projekti unapređuju životnu sredinu i cilj im je da učvrsti poziciju Republike Srbije kako u regionu, tako i u EU. Obrađena voda može da se uliva u reku ili da se reciklira. Tokom prethodne dve godine rađena je studija za Zrenjanin i došlo se do najoptimalnijeg rešenja koje ujedno ispunjava sve uslove i regulative  EU.  Nadam se dugoj i lepoj saradnji tokom narednih dvadeset pet godina – rekao je Valid Madvar i naglasio da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji, ali i Evropi u kojima “Metito” posluje.

Ministar Branislav Nedimović je podsetio da Republika Srbija ima propise kjoji su usvojeni pre nekoliko godina i koji ispunjavaju sve direktive EU u pogledu kvaliteta otpadnih voda, vazuha i ostalog, a ono što će biti rezultat projekta u Zrenjaninu jeste da će voda drugog reda izlaziti u Begej. – Mislim da će Begej biti najzadovoljniji zbog svega, više neće postojati cev iz koje se otpadne vode izlivaju u reku, sada će ona biti prečišćena i moći ćemo da pričamo o kvalitetu životne sredine – rekao je Nedimović. Ukazao je da je nekada naš grad bio jedan od pionira direktnih stranih investicija na prostoru cele Srbije, a da je sada ista situacija u pogledu očuvanja životne sredine.

– Zrenjanin je pionir u uvođenju najnovijih tehnologija u skladu sa kompletnom regulativom za rešenje problema ekologije koji mi vrlo često stavljamo sa strane. Ne ulazeći u detalje projekta i tehnologije, iz prostog razloga što ne može biti drugačije, nego po zakonu, zadovoljan sam što je Zrenjanin jedan od nekoliko gradova u Srbiji koji je krenuo ovim putem – rekao je Nedimović i naglasio da su obaveze države u realizaciji ovog projekta jednake nuli, a da će koristi imati svi koji žive u Srbiji i Zrenjaninu. Što se tiče sektora kojim ja upravljam, to je kvalitet vode koji će biti u rekama, ili drugim vodenim tokovima, a kada je reč o poljoprivrednim zemljištima, nemojte nikada zaboraviti da sve što se prospe, čisti ili prljavo, završi u zemlji i ode ka nama samima. Kada bi ovo svi uradili, što će biti urađeno u Zrenjaninu, mislim da bismo svi kvalitetnije živeli, a to je ono čemu svi stremimo – rekao je još Nedimović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh