I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Kompanija Levi9 donirala računare Radio klubu Zrenjanin

Kompanija Levi 9 donirala je šest računara Radio klubu Zrenjanin, koji će mnogo značiti radio – amaterima u ostvarivanju njihovih aktivnosti.

Predstavnici kompanije Levi9 su vrednu donaciju predali u prostorijama Radio kluba Zrenjanin, na čemu im se zahvalio predsednik ove organizacije, dr Dalibor Dobrilović.

I Taxi Zrenjanin

ČETIRI SEKCIJE

Radio klub ima četiri sekcije: PPS (prijemno-predajna sekcija), kojom rukovodi Boris Toljaga, ARG (amaterska radio goniometrija), kojom rukovodi Đorđe Srdanov, kontruktorska sekcija kojom rukovodi Danijel Tabački i računarska sekcija, kojom rukovodi Aleksandar Bakalov.

OBUKA ZA RADIO AMATERE

U okviru te svoje “misije” Radio klub svake godine održava obuku za radio – amatere. Nakon obuke, polaznici polažu za licencirane radio -amatere i dobijaju licence od Republičke agencije za radio komunikacije RATEL.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pored obuke za radio – operatore, Radio klub vrši obuku za amatersku radio goniometriju – ARG ili Foxoring, koji se može opisati kao sportsko-tehnička disicplina koja u svom fokusu ima otkrivanje skrivenih radio predjanika koji se nalaze u nekom prirodnom okruženju, kao što su parkovi, šume i sl. ARG zahteva da pored tehničkog znanja takmičar mora imati i fizičku kondiciju i brzinu, ali i tehničko znaje o radio komunikacijama.

Konstruktorska sekcija se bavi dizajnom i izradom elektronskih komponenata za radio komunikacije.

PREKO 5.000 VEZA GODIŠNJE

Članovi Radio kluba učestvuju na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, i na njime osvajaju visoke pozicije. Kada ne učestvuju na takmičenjima, članovi Radio kluba, uspostavljaju radio veze sa drugim radio amaterima u svetu. Kroz operatorski rad, članovi kluba, ostvaruju oko 5.000 veza godišnje sa drugim radioamaterima širom sveta.

KURSEVI

Kursevi koje organizujemo: Kurs radio-operatora, ARG kurs, ostali kursevi (Arduino, portabl rad), konstruktorska sekcija (mejkeri) I sl. Pored toga Radio klub se bavi i obukom građanstva za rad sa savremenim tehnologijama, kao što je mikroelektronika koja se zasniva na Arduinu, Raspberry Pi i sličnim platfromama. Kompanija Levi 9, u svojoj ambiciji da podrži IT zajednicu, a posebno širenje znanja i popularizaciju tehnologije u okviru iste, donirao je računare sa njima pripadajućom opremom. Ova holandska kompanija u Srbiji posluje od 2005. godine, dok je kancelarija u Zrenjaninu otvorena 2014. i predstavlja moderno opreljemljeni centar za rad naših sugrađana. Donacija računara svakako predstavlja pomoć pri organizovanju kurseva kao što su Arduino i izrada štampanih ploča (PCB), rad sa programima KiCAD i Eagle za članove kluba i zainteresovane građane. Radio klub je već držao obuke za omladince za rad sa novim tehnologijama, ali i za profesore tehničkog vaspitanja.

Radio klub velikim delom finansira svoje delatnosti kroz projekte. Kao primer se može navesti projekat za obuku za rad u Radio mreži za opasnost (RMZO) finasiran od strane grada Zrenjanina u 2019. godini i projekat koji će biti realizovan u ovoj godini, a koji finasira Ministrarstvo Odbrane republike Srbije.

Prema rečima predsednika kluba dr. Dalibora Dobrilovića, ovakvi i slični projekti doprinose ne samo podizanju tehničkog znanja naše omladine i našeg članstva, nego i popularizaciji Radio kluba i radio amaterskih, računarskih veština potrebnih za rad savremenih komunikacionih tehnologija.

KRATAK ISTORIJAT

Radio klub Zrenjanin je udruženje radio – amatera, koje za cilj ima podizanje tehničke kulture prvenstveno dece i omladine, ali i ostalih građana u oblastima kao što su elektronika i telekomunikacije.

Osnovan je daleke 1933. godine (izvor: knjiga „Petrovgrad – Veliki Bečkerek”, izdanje 1938, strana 449). Od 1949. Godine, Radio klub funkcioniše u okviru Narodne tehnike i jedan je od najjaktivnijih klubova u bivšoj SFRJ. Taj nivo aktivnosti pokušava da održi i danas, kada funkcioniše ponovo samostalno, prvenstveno kroz podmlađivanje članstva i aktivnosti koje sprovodi.

Danas radio klub ima 60 članova, aktivnih i povremeno aktivnih.

Radio klub se nalazi na adresi Kej 2. oktobra 19, a informacije o klubu se mogu naći na ovom LINKU.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh