I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Društvena odgovornost

Kome nije u interesu da pijemo zdravu vodu?

Udruženje građana „Eko -tok “ na čelu sa Dejanom Protićem uporno pokušava da u delo sprovede zanimljivu inicijativu – postavljanje cisterne sa  ekološki ispravnom vodom za piće u centru grada, kako bi građani besplatno mogli da se osveže u vrelim letnjim danima. Protić kaže da su obavljeni razgovori sa čelnim ljudima na bazenu i da je obezbeđen atest o ispravnosti vode novog postrojenja koje se tamo nalazi.  Inicijativa je pokrenuta u junu ali je bivši gradonačelnik imao vremena da sasluša priču tek par dana pre smene. Nakon toga uspostavljen je kontakt sa novim gradonačelnikom, a potom i sa njegovim zamenikom koji je inicijativu ostavio „na čekanju“.

–  U međuvremenu, razgovarali smo i sa direktorom JKP“Vodovod i kanalizacija“ Miloradom Bjelogrlićem koji je smatrao da za instaliranje cisterne, koja je najjednostavnija i najbrže izvodljiva alternativa čistoj pijaćoj vodi, nema potrebe. Rekao nam je još da u gradu Zrenjaninu postoji oko 70 artemskih bunara i da su oni alternativa u ovim toplim danima, kaže Protić.

Prema njegovim rečima, potraga za sprovođenjem ideje nastavljena je odlaskom u Zavod za javno zdravlje Zrenjanin gde su predstavnici tog udruženja obavili razgovor sa Dubravkom Popović nadležnom za uzorkovanje i proveru ispravnosti svih izvorišta vode na teritoriji grada Zrenjanina, koja  je dala drugačije informacije od onih dobijenih u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Prema podacima Zavoda, u Zrenjaninu postoji manje od 50 artemskih bunara, koji su zadnji put kontrolisani u aprilu ove godine, iako postoji odluka po kojoj se moraju kontrolisati četiri puta godišnje. Od tog broja(manje od 50),  prema analizi iz aprila meseca, samo sedam bunara je bilo ispravno i oni su obeleženi belom bojom. Pod „ispravnošću“ se podrazumeva da je kvalitet vode kao iz vodovoda. Popović  je, prenosi predstavnik „Eko toka“ dodala i da su, „s obzirom na vreme zadnje provere, i visoke temperature zadnjih dana i tih 7 bunara najverovatnije neispravni“.

– Mi smo se, organizovani u Udruženje, ponudili da preuzmemo  obavezu i nabavimo cisternu. Postoje kompanije u našoj zemlji koje bi ustupile cisternu za takvu namenu, naravno uz ugovor da na toj njoj bude vidljiv znak
njihove kompanije, kaže Protić i postavlja pitanje  kako je moguće da u Srbiji i mnogo manji gradovi, sa manje stanovnika, mogu da obezbede cisternu sa vodom, a mi u gradu koji ima najneispravniju vodu  i koji je najveći potrošač kupovne flaširane vode- nije u stanju da obezbedi takav jedan minimum  potreban u zaštiti zdravlja ljudi. On podseća da u centru grada ne postoji ni jedno izvorište pijaće vode.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh