I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Društvena odgovornost

Kome nije u interesu da pijemo zdravu vodu?

Udruženje građana „Eko -tok “ na čelu sa Dejanom Protićem uporno pokušava da u delo sprovede zanimljivu inicijativu – postavljanje cisterne sa  ekološki ispravnom vodom za piće u centru grada, kako bi građani besplatno mogli da se osveže u vrelim letnjim danima. Protić kaže da su obavljeni razgovori sa čelnim ljudima na bazenu i da je obezbeđen atest o ispravnosti vode novog postrojenja koje se tamo nalazi.  Inicijativa je pokrenuta u junu ali je bivši gradonačelnik imao vremena da sasluša priču tek par dana pre smene. Nakon toga uspostavljen je kontakt sa novim gradonačelnikom, a potom i sa njegovim zamenikom koji je inicijativu ostavio „na čekanju“.

–  U međuvremenu, razgovarali smo i sa direktorom JKP“Vodovod i kanalizacija“ Miloradom Bjelogrlićem koji je smatrao da za instaliranje cisterne, koja je najjednostavnija i najbrže izvodljiva alternativa čistoj pijaćoj vodi, nema potrebe. Rekao nam je još da u gradu Zrenjaninu postoji oko 70 artemskih bunara i da su oni alternativa u ovim toplim danima, kaže Protić.

Prema njegovim rečima, potraga za sprovođenjem ideje nastavljena je odlaskom u Zavod za javno zdravlje Zrenjanin gde su predstavnici tog udruženja obavili razgovor sa Dubravkom Popović nadležnom za uzorkovanje i proveru ispravnosti svih izvorišta vode na teritoriji grada Zrenjanina, koja  je dala drugačije informacije od onih dobijenih u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Prema podacima Zavoda, u Zrenjaninu postoji manje od 50 artemskih bunara, koji su zadnji put kontrolisani u aprilu ove godine, iako postoji odluka po kojoj se moraju kontrolisati četiri puta godišnje. Od tog broja(manje od 50),  prema analizi iz aprila meseca, samo sedam bunara je bilo ispravno i oni su obeleženi belom bojom. Pod „ispravnošću“ se podrazumeva da je kvalitet vode kao iz vodovoda. Popović  je, prenosi predstavnik „Eko toka“ dodala i da su, „s obzirom na vreme zadnje provere, i visoke temperature zadnjih dana i tih 7 bunara najverovatnije neispravni“.

– Mi smo se, organizovani u Udruženje, ponudili da preuzmemo  obavezu i nabavimo cisternu. Postoje kompanije u našoj zemlji koje bi ustupile cisternu za takvu namenu, naravno uz ugovor da na toj njoj bude vidljiv znak
njihove kompanije, kaže Protić i postavlja pitanje  kako je moguće da u Srbiji i mnogo manji gradovi, sa manje stanovnika, mogu da obezbede cisternu sa vodom, a mi u gradu koji ima najneispravniju vodu  i koji je najveći potrošač kupovne flaširane vode- nije u stanju da obezbedi takav jedan minimum  potreban u zaštiti zdravlja ljudi. On podseća da u centru grada ne postoji ni jedno izvorište pijaće vode.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh