I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Koliko nam je para uštedela eko česma?

 

Od izgradnje Eko česme u naselju Bagljaš, ušteda po „glavi“ stanovnika  na mesečnom nivou iznosi 2225 dinara, pokazali su rezultati nedavno sprovedene ankete Udruženja građana „Eko tok“.

Podsećamo, Eko česma je u tom zrenjaninskom naselju  eko puštena u rad 31. decembra prošle godine i od tada pa do danas je istočeno 1. 100 000 litara vode – rekao je za naš portal dr Miroslav Kukučka, vlasnik firme “ Envirotech“ koja je uradila projekat izgradnje.

Prema anketi koja je sprovedena u mesecu martu ove godine na uzorku od 1120 ispitanika udruženje “ Eko tok “ je došlo do važnih informacija. Prosečna starosna struktura onih koji dolaze po vodu je 56 godina, preko 90 odsto njih ima pozitivno mišljenje o vodi, prosečno vreme koje ljudima treba da bi došli do česme je 23 minuta hoda, a oni koji su kupovali vodu – njih 999,  mesečno  su trošili po 2225 dinara. 

I Taxi Zrenjanin
Svakom ispitaniku je postavljeno i pitanje gde bi  bilo najbolje postaviti još jednu javnu česmu. Većina odgovora je bila da treba mnogo ovakvih eko punktova, te da bi svaka mesna zajednica trebala da ima minimum  jednu česmu. Udruženje je prema predloženim tačnim lokacijama napravilo i mapu za teritoriju našeg grada.
Kako saznajemo, inicijativu za izgradnju eko česme do sada su pokrenula naselja Mala Amerika, Gradnulica i Zeleno Polje. Kod nekih je inicijativa ušla u završnu fazu a kod pojedinih je još uvek na nivou grupe građana koja pokušava da animira svoje stanovnike o prednostima i uštedama.
Stručne analize su potvrdile da zrenjaninska voda sadrži velike koncentracije amnonijaka, organskih materija, gvožđa i huminskih kiselina. Poslednja sveobuhvatna istraživanja  otkrila su i druge do sada neregistrovane hemijske sastojke: sumporvodonik, fenol, organohlorna jedinjenja i jone teških metala- žive i arsena iznad dozvoljenih količina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh