I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Četiri štanda koja su izazvala najveću pažnju posetilaca na Noći istraživača

Pod sloganom „Znanje na prvi ogled”, 29. septembra u 11 gradova Srbije održana je 12. Evropska Noć istraživača. Veliki broj mladih posetio je programe koji su se ordžavali na nekoliko mesta u našem gradu, a svakako najviše posetilaca moglo se videti u Kulturnom centru.

U nastavku pogledajte koje su to 4 prezentacije najviše zainteresovale posetioce Noći istraživača.

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA: 3D ŠTAMPANJE I SKENIRANJE

Na štandu ove visokoobrazovne institucije bilo je veoma uzbudljivo i interesantno. U prvom delu njihove prezentacije, posetioci su mogli da se upoznaju sa konceptom 3D štampanja i skeniranja. U poslednjih nekoliko godina 3D štampači su postali finansijski dostupni malim i srednjim preduzećima, čime se izrada prototipa pomera iz teške industrije i u kancelarijsko okruženje. Osim izrade prototipova, 3D štampači nude veliki potencijal za proizvodnju različitih aplikacija u oblasti proizvodnje nakita, obuće, industrijskog dizajna, arhitekture…

Predstavljen je rad štampača uživo, a takođe su se mogle videti i figurice koje su ranije odštampane.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

demonstriranje rada 3D štampača

odštampane figurice

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE: ZANIMLJIVA MIKROBIOLOGIJA

„Zanimljiva mikrobiologija”, bila je tema ovog štanda. Predočeno je na koji način bakterije rastu na određenim podlogama, a mogle su se pogledati i na mikroskopu. Svim zainteresovanim posetiocioma podeljena su i uputsva, na koji način se pravilno peru ruke.

TEHNIČKI FAKULTET „MIHAJLO PUPIN“: ROBOT ZADIVIO POSETIOCE

Internet of things robot – robot koji se može sastaviti od komponenti koje su dostupne u slobodnoj prodaji privukao je pažnju mnogih posetilaca.

Unutar robota se nalazi mali računar Raspberry Pi koji prima signale od računara na koji je povezan kontroler. Sastoji se od 7 motora, od kojih se 5 nalazi u ruci, a 2 motora na gusenicama. Takođe na njegovoj ruci se nalazi i kamera koja šalje sliku na računar.

 Ideja ja bila da se napravi nešto što bi podsetilo na čuveni Mars rover i da se pokaže da se uz uložen trud može napraviti jedan ovakav robot u roku od 2 meseca.

NARODNI MUZEJ KIKINDA: SVE O MAMUTU KIKI

Ostaci mamuta vrste mammuthus trogontherii otkriveni su 1996. godine u pogonu fabrike „Toza Marković“, jednog od najvećih proizvođača cigle i crepa na Balkanu, u Kikindi. Danas Kikindski mamut Kika predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.

Pored informacija o Kiki, posetioci su mogli da učestvuju u malom kvizu znanja, da sastave slagalicu mamuta, a  mogao se videti i pravi mamutov zub težak čak 5 kilograma.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh