I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Četiri štanda koja su izazvala najveću pažnju posetilaca na Noći istraživača

Pod sloganom „Znanje na prvi ogled”, 29. septembra u 11 gradova Srbije održana je 12. Evropska Noć istraživača. Veliki broj mladih posetio je programe koji su se ordžavali na nekoliko mesta u našem gradu, a svakako najviše posetilaca moglo se videti u Kulturnom centru.

U nastavku pogledajte koje su to 4 prezentacije najviše zainteresovale posetioce Noći istraživača.

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA: 3D ŠTAMPANJE I SKENIRANJE

Na štandu ove visokoobrazovne institucije bilo je veoma uzbudljivo i interesantno. U prvom delu njihove prezentacije, posetioci su mogli da se upoznaju sa konceptom 3D štampanja i skeniranja. U poslednjih nekoliko godina 3D štampači su postali finansijski dostupni malim i srednjim preduzećima, čime se izrada prototipa pomera iz teške industrije i u kancelarijsko okruženje. Osim izrade prototipova, 3D štampači nude veliki potencijal za proizvodnju različitih aplikacija u oblasti proizvodnje nakita, obuće, industrijskog dizajna, arhitekture…

Predstavljen je rad štampača uživo, a takođe su se mogle videti i figurice koje su ranije odštampane.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

demonstriranje rada 3D štampača

odštampane figurice

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE: ZANIMLJIVA MIKROBIOLOGIJA

„Zanimljiva mikrobiologija”, bila je tema ovog štanda. Predočeno je na koji način bakterije rastu na određenim podlogama, a mogle su se pogledati i na mikroskopu. Svim zainteresovanim posetiocioma podeljena su i uputsva, na koji način se pravilno peru ruke.

TEHNIČKI FAKULTET „MIHAJLO PUPIN“: ROBOT ZADIVIO POSETIOCE

Internet of things robot – robot koji se može sastaviti od komponenti koje su dostupne u slobodnoj prodaji privukao je pažnju mnogih posetilaca.

Unutar robota se nalazi mali računar Raspberry Pi koji prima signale od računara na koji je povezan kontroler. Sastoji se od 7 motora, od kojih se 5 nalazi u ruci, a 2 motora na gusenicama. Takođe na njegovoj ruci se nalazi i kamera koja šalje sliku na računar.

 Ideja ja bila da se napravi nešto što bi podsetilo na čuveni Mars rover i da se pokaže da se uz uložen trud može napraviti jedan ovakav robot u roku od 2 meseca.

NARODNI MUZEJ KIKINDA: SVE O MAMUTU KIKI

Ostaci mamuta vrste mammuthus trogontherii otkriveni su 1996. godine u pogonu fabrike „Toza Marković“, jednog od najvećih proizvođača cigle i crepa na Balkanu, u Kikindi. Danas Kikindski mamut Kika predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.

Pored informacija o Kiki, posetioci su mogli da učestvuju u malom kvizu znanja, da sastave slagalicu mamuta, a  mogao se videti i pravi mamutov zub težak čak 5 kilograma.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh