I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Koja hrana zimi najviše pomaže napuštenim životinjama?

Zima je sigurno najteži period u godini za životinje na ulici. U tom periodu hrane i vode je mnogo manje nego inače, a zbog niskih temperatura prete im promrzline i bolesti. Aleksandra Radojčić iz Udruženja „Zelene šape” savetovala nas je koju vrstu hrane je najkorisnije dati životinjama u ovim hladnim danima, šta je ono što svi imamo kod kuće što često bacamo, a njima bi puno značilo, kao i koje namirnice nikako ne bismo smeli da im dajemo.

– Što se tiče hrane, sada su ubedljivo najzahvalnije granule, s obzirom na to da ne mogu da se zalede. U svakom pet šopu mogu se kupiti po povoljnim cenama – za pse jedan kilogram košta 100 dinara, a za mačke 400 grama možete kupiti za oko 80 do 90 dinara i tu nema promašaja. Napuštenim životinjama osim hrane neophodno je i piće, pa nije na odmet da se iznese i činija sa vodom – kaže Aleksandra Radojčić.

Ona naglašava da životinje kuvana hrana može veoma brzo da okrepi, tako da je mnogo korisnije višak izneti i ostaviti njima, nego baciti u smeće.

I Taxi Zrenjanin

Ako neko želi može im slobodno izneti kuvanu hranu, jedini problem sa njom je što može lako da se zaledi. Ptice su u ovom periodu takođe veoma ugrožene i malo zrnevlja ih može spasiti. Proso, žito, mešavina za papagaje veoma su korisni, ali nikako hleb ili pecivo – upozorava Aleksandra Radojčić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Udruženju ljubitelja životinja i prirode„Zelene šape”, čija je misija da što veći broj napuštenih kuca i maca na teritoriji Zrenjanina bude sito i bezbedno potrebna je vaša pomoć.

– U Zrenjaninu imamo nekoliko smeštaja za preko 70 napuštenih pasa i mačaka – uglavnom u našim privatnim kućama i dvorištima. Osim njih, hranimo i veliki broj koji nam svakodnevno dolaze na hranilice koje smo postavili na nekoliko lokacija. Svu ovu hranu, preko 35 kilograma dnevno,  obezbeđujemo putem donacija građana, ali većinom iz sopstvenih sredstava. Iskoristite ove praznike da obezbedite paketiće i našim životinjskim drugarima koji zimu provode napolju. Žuća, Sena, Nera, Švrća, Aki i njihovi drugari će vam zahvalnost za donacije pokazati mahanjem repićima, a mi negovanjem vašeg poverenja i brigom o njima – poručuje Aleskandra Radojčić.

Svi koji žele da pomognu Udruženju „Zelene šape” i njihovim štićenicima, mogu im se obratiti putem njihove Fejsbuk stranice ili na imejl adresu zeleneshape@gmail.com.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh