I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Objekat „Kod mađarskog kralja“

„Kod mađarskog kralja“ je popularni i stari naziv objekta koji je postojao na mestu današnjeg hotela „Vojvodina“, pružajući se od Trga slobode duž današnje Skerlićeve ulice do obale Begeja (danas Jezera 3).

Podignuta u prvoj polovini XIX veka, nakon Velikog požara 1807. godine, ova prostrana jednospratnica se nalazila u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, tj. njene opštine, koja je njene prostorije izdavala u zakup. Zakupnici su mahom bili ugostitelji koji su enterijer adaptirali za potrebe hotelskog smeštaja i pružanje ugostiteljskih usluga; u narodu se vremenom ustalio naziv „Kod mađarskog kralja“ (nem. König von Ungarn, mađ. Magyar királyhoz), koji je opstao sve do kraja Prvog svetskog rata i raspada Austorugarske.

Na osnovu oglasa, reklama i ponuda objavljenih u lokalnoj štampi koji se javljaju već sredinom XIX veka, moguće je steći pravu predstavu i donekle rekonstruisati unutrašnji izgled-enterijer ovog objekta. U njemu je 1910. godine održana prva bioskopska projekcija u Velikom Bečkereku.

Fordomanija

Tokom međuratnog perioda, hotel je ostao u vlasništvu crkvene opštine i zadržao svoj ugostiteljski karakter, ali pod promenjenim nazivom („Kod srpskog kralja“), uprkos činjenici da je odmah do njega u to vreme poslovao jaki konkurent „Grand hotel Vojvodina“. Po završetku Drugog svetskog rata, objekat je nacionalizovan i preuređen u stambeni objekat. Srušen je 1968/69 godine, a na njegovom mestu je podignut novi hotel „Vojvodina“, koji se i danas tu nalazi, doduše, u radikalno izmenjenom obliku koje znatno odudara od svog okruženja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh