I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Ko je upropastio zrenjaninski BEK?

Kada je pre nekoliko nedelja govorio o prošlogodišnjem učinku zrenjaninske policije, načelnik zrenjaninske Policijske uprave Bojan Marković kazao je da je poseban akcenat u radu stavljen na otkrivanje krivičnih dela sa elementima organizovanja i korupcije.

Tom prilikom Marković je izdvojio dva slučaja vezana za zrenjaninsku privredu – putarsko preduzeće „Vojvodinaput“ i Industriju mesa BEK, navodeći da su oba zahtevala puno meseci intenzivnog rada ne bi li se otkrile zakonom kažnjive privredne mahinacije. Marković, međutim, na toj konferenciji nije predočio detalje vezane za ove firme koje su bile predmet interesovanja istražnih organa.

BEK
Kako „Dnevnik“ saznaje, istraga u BEK-u rezultirala je podnošenjem krivične prijave protiv trojice privrednika koji su, kako se podozreva, kumovali propasti jedne od najpoznatijih fabrika u okviru Kombinata „Servo Mihalj“, osnovane davne 1956. godine.

Saznanja Dnevnika potvrđena su i u policiji, gde kažu da je nadležnom tužilaštvu podneta krivična prijava protiv Ž. M. (60) iz Zrenjanina, V. B. (37) iz Beograda i M. Š. (27) iz Sremske Mitrovice. Oni se terete da su zloupotrebili položaj odgovornog lica, odnosno da su prekoračili granice ovlašćenja, sve u nameri da pribave protivpravnu imovinsku korist. Inicijali osumnjičenih govore da će pred zakonom, zbog propasti BEK-a, odgovarati dugogodišnji direktor fabrike i njen kontroverzni vlasnik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

O nakaradnoj privatizaciji, a zatim i propasti industrije mesa mediji su godinama naširoko pisali. Bivši radnici i akcionari optuživali su biznismene Borivoja i Vladana Beštića, odnosno njihovu firmu „Pro bekom“, da stoje iza propasti fabrike. Protiv gazde i direktora mesari su podnosili krivične prijave, okupljali se ispred fabričke kapije i zgrade MUP-a, tražeći da policija proveri koliko su se ovi ogrešili o zakon. Za to vreme Beštići su uporno ćutali, ne želeći da se oglašavaju u javnosti i odgovaraju na optužbe radnika i akcionara. Umesto toga, tužili su pojedine medije i novinare koji su pisali o posrnuću BEK-a i njihovoj odgovornosti u svemu tome, ali se nikada nisu pojavili pred sudom da bi predočili svoju stranu priče.

NIŠTA OD OBNAVLJANJA PROIZVODNJE

Bivši direktor BEK-a Žarko Milidragović je sredinom 2010. godine uveravao da će fabrika ponovo početi da radi i da će se njeni proizvodi opet naći na domaćem tržištu. Najavljivao je i zapošljavanje oko 200 radnika. Međutim, bivši radnici, predvođeni Milenom Prstojević, sada odbornicom u Skupštini grada Zrenjanina, sumnjali su u ove tvrdnje i upozoravali da je jedina namera menadžmenta i gazde da do kraja opustoši fabričke pogone. Ispostavilo se da su bili u pravu.

Izvor: dnevnik.rs, RTV

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh