I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ko je kriv: Za saniranje divljih deponija izdvaja se ogroman novac

Iako se u jednom periodu činilo da ćemo se izboriti sa problemom divljih deponija kroz podizanje svesti građana o značaju životne sredine, situacija na terenu koju smo zabeležili u prvim danima decembra, ne uliva naročitu nadu.

To potvrđuju i u Javno komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” navodeći da se neposlušnost dela građanstva dešava uprkos konstantnim apelima, pozivanju da se kabasti otad odnosi na deponiju ili da se odlaže u vreme bepslatnih akcija za iznošenje te vrste otpada, koje se organizuju dva puta godišnje.

– Situacija nije nimalo zavidna jer je sve više divljih deponija, kako po gradu tako i na obodima grada. Najveće divlje deponije su „mihajlovačka“ kod ‘Neimara’, ona na Lazarevačkom drumu i deponija prema Ečki. Takođe, svi izlazni odnosno ulazni putevi u gradu, gradska naselja i sam put prema gradskoj stvaraju divlje deponije. Kada je u pitanju grad, „niču“ konstantno na nekoliko lokacija, a najčešća je ispod Principovog mosta, kaže za portal I love Zrenjanin Danijela Tančić, portparol JKP „Čistoća i zelenilo“.

PerSu marketi

Ako bismo uporedili današnji i period pre deset i više godina, situacija se neznatno pogoršava. Zbog odrednice „neznatno“ ne treba se osećati opušteno (jer nije „drastično“), već bi trebalo razmišljati zašto ova pojava nije mogla biti iskorenjena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Situacija je neznatno lošija iz godine u godinu, bez obzira na to što JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, dva puta godišnje, na proleće i jesen, organizuje besplatne akcije iznošenja kabastog otpada u svim gradskim mesnim zajednicama, upravo iz tog razloga da bismo uticali na smanjenje stvaranja divljih deponija. Odziv građana tokom akcija je dosta dobar, ali je problem to što se velike količine kabastog otpada odlažu oko samog kontejnera (i tokom akcija), koji je postavljen za tu namenu, dodaje Tančić.

Iz budžeta Grada Zrenjanina 2018. godine za sanaciju divljih deponija izdvojeno je oko 5.500.000,00 dinara, a za 2019. godinu, do kraja oktobra, oko 7.100.000,00 dinara. Ovaj podatak potvrđuje gorepomenute navode da se situacija iz godine u godinu pogoršava.

Ekipe „Čistoće“ na teren izlaze po nalogu komunalne inspekcije i tada čiste, odnosno uklanjaju divlju deponiju.

Dok deo građanstva deponuje otpad na obodima grada, kapaciteti gradske deponije ne koriste se onoliko koliko bi to moglo da bude.

– U proseku oko desetak građana dnevno odloži svoj kabasti otpad na gradsku deponiju, kaže Danijela Tančić. – Odlaganje komunalnog kabastog otpada na gradsku deponiju je besplatno za sva fizička lica, ukoliko otpad dovezu svojim sopstvenim prevozom. Otpad se može odneti na deponiju svaki dan, u periodu od 7-19 časova. Sve što je potrebno da građani urade jeste da se jave portiru na ulazu u deponiju, a on će ih uputiti gde i kako da odlože svoj kabasti otpad.

Za sve dodatne informacije građani mogu pozvati broj telefona 064/811-68-64, kako bi dobili precizne informacije u vezi prevoza i odlaganja kabastog otpada.

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh