I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

10 letnjih naslova po preporuci Gradske narodne biblioteke

Odlazak na letovanje je mnogima jedina prilika da pročitaju zanimljivo štivo, knjigu dugo planiraju i odlažu zbog svakodnevnih, pre svega poslovnih obaveza.

Prilikom odabira naslova često se traži savet onih koji prate aktuelne i popularne naslove i autore. Kvalitetna preporuka uvek se može dobiti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ odakle i ovog leta izdvajaju nekoliko naslova kao najuži izbor za čitanje tokom godišnjih odmora i letovanja.

Ante Tomić – Čudo u Poskokovoj Dragi

Čudo u Poskokovoj Dragi je četvrti i do sada najbolji roman iz majstorske radionice Ante Tomića. Pun urnebesnih dijaloga, neočekivanih preokreta i filmskih situacija, napisan zrelom spisateljskom rukom odličnog poznavaoca ljudi o kojima piše. Ante Tomić pre svega voli svoje likove, čak i onda kada im se blago podsmeva. Beskrajno duhovit i odlično napisan, ovaj roman drži pažnju i čita se u jednom dahu, tako da ga preporučujemo svima koji vole kvalitetno napisanu humorističku literaturu. (Rende)

I Taxi Zrenjanin

Elena Ferante – Moja genijalna prijateljica

Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dve devojčice, Lile i Elene. Prva je mračna, žestoka, nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu. Njihovo često surovo nadmetanje, nekad prikriveno, a nekad otvoreno, kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. No ta je bajka istinitija i od najrazumnijeg uvida u stvarnost. Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prva knjiga „napolitanske tetralogije“ uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, remek-delo koje je očaralo kritiku i osvojilo publiku širom sveta. (Booka)

Mjuriel Barberi – Otmenost ježa

Roman „Otmenost ježa“ francuske spisateljice i profesorke filozofije Mjuriel Barberi objavljen je u Francuskoj 2006, i od tada važi za jedan od najčitanijih naslova, a ubrzo potom isti status zadobija i u ostalim zemljama Evrope. Kod nas je objavljen 2008. u izdanju Čarobne knjige. Roman je 2009. inspirisao i nastanak podjednako uspešnog filma „Le hérisson” u režiji Mone Achache.

Formula koja je učinila da se više od milion čitalaca u Francuskoj zaljubi u ovu knjigu ima, pored ostalih sastojaka: inteligentan humor, prefinjena osećanja, izvanrednu književnu i filozofsku pozadinu, pisana je sa dobrim ukusom, sofisticirana je i sadržajna. (Čarobna knjiga)

Frederik Bakman – Čovek po imenu Uve

Bakmanova vedra priča o ogorčenom starom komšiji ujedno je i veoma promišljeno istraživanje o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Da postoji nagrada za najšarmantniju knjigu godine, ovaj roman švedskog blogera koji se preko noći pretvorio u senzaciju dobio bi je bez ikakve sumnje. (Laguna)

Meri En Šafer i Eni Barouz – Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše

Kada je daleke 1976. godine Meri En Šafer odlučila da u životu napiše „jednu knjigu, ali knjigu koja će biti dostojna objavljivanja“, ona je već samom tom rečenicom započela svoju apoteozu knjige, koja će konačno sazreti trideset i dve godine potom, u vidu knjige više nego dostojne objavljivanja. No da bi se Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše shvatilo do kraja, moramo pre svega znati da je Meri En Šafer čitav svoj život provela s knjigama; tačnije bi čak bilo reći: da je živela za knjige. Kao bibliotekar, lektor i knjižar, kao vrstan poznavalac svetske književnosti, Meri En Šafer knjigu jednosavno nije ni mogla da posmatra drugačije nego kao svetinju, kao duhovni i duševni hleb. Iako joj je, zbog teške bolesti, pred kraj u pisanju pomogla sestričina – Eni Barouz, čija je „specijalnost“ dečja književnost – priznanje za ovu knjigu ipak pripada Meri.

Karl Uve Knausgor – Moja borba

Moja borba po značaju i uticaju prevazilazi književne okvire. Ova knjiga je postala globalni kulturni fenomen, predmet analiza i studija i moćan artefakt vremena, od onih dela po kojima će se pamtiti prve decenije XXI veka.

Prva knjiga Moje borbe Karl Uvea Knausgora početak je monumentalnog autobiografskog dela u šest tomova. U prustovskim reminiscencijama, ovaj autor bespoštedno govori o sebi, svom životu, ljudima iz svog okruženja, o svojoj prošlosti i sadašnjosti. Onaj o kome se piše ujedno je i onaj koji piše, a njegova sećanja su materija naracije i njen glavni materijal. Pa ipak, Moja borba nije klasična autobiografija. (Booka)

Ju Nesbe – Utvara

Utvara se ubraja u sam vrh kriminalističkih romanau Skandinaviji. Kada se Hari Hule preselio u Hongkong, mislio je da zauvek ostavlja za sobom sve traume, kao i karijeru u policiji. Ali sada se desilo nešto nezamislivo: Oleg, dečak koji je odrastao uz Harija, uhapšen je zbog ubistva. Ne verujući u to, Hari se vraća kući da pronađe pravog počinioca.

Iako više ne radi u policiji, Hari samostalno istražuje promet narkotika na ulicama rodnog grada kojima hara jedna sasvim nova droga. Harija čekaju iznenađenja na svakom koraku, a istraga jednog naoko tipičnog narkomanskog ubistva poprima razmere koje nije unapred predvideo. Skoro svi tragovi vode u istom smeru: naviše.

Pored svega, u ovoj dosad najličnijoj istrazi Hari se mora suočiti sa svojom prošlošću i potresnim istinama o Olegu i sebi…

Rumena Bužarovska – Moj muž

Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat. Jer, govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Sve ovo je ispisano u najboljem duhu američke kratke priče, najzahtevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i istinito. (Booka)

Set – Život je dobar ako ne odustaješ

Mladi crtač stripova, alter ego samog autora Seta, zaljubljenik starih vremena i stripova, pronalazi neke stare karikature koje ga oduševe i počinje svoje traganje za životnim detaljima ovog karikaturiste. Malo toga se u knjizi dešava izvan ovog kratkog opisa, ali je ona ispunjena razmišljanjima i preispitivanjima mladog crtača i prefinjenim psihološkim nijansama čoveka koji traga za svojim životnim putem i smislom. Ova knjiga, originalno izašla 1996. godine, svojim osobenim grafičkim stilom i poetikom uticala je na mnoge mlade ljude toga doba da počnu da čitaju grafičke romane ili čak da ih crtaju. (Modesty stripovi)

Filipa Gregori – Bela princeza

Filipa Gregori diplomirala je engleski jezik i istoriju na univerzitetu u Saseksu. Radila je kao novinar na BBC-ju. Njeno akademsko poznavanje istorije poslužilo joj je kao sjajna osnova za istorijske romane iz perioda Tjudora i XVIII veka. Druga Bolenova kći objavljena je 2002. i adaptirana je za BBC-jev revolucionarni novi pristup filmovanja istorijskih romana. Iste godine dobila jeParkerer romantic novel award za svoj roman Druga Bolenova kćiPrava za film je kupio Miramax. Knjiga je postala bestseler u Australiji i Novom Zelandu.

U ovom, petom romanu u serijalu “Rodbinski ratovi”, Elizabeta od Jorka žali za svojim ljubavnikom Ričardom III pošto ga je u bici na Bosvortskom polju ubio njegov lankasterski suparnik Henri Tjudor. Čim se domogao krune, Henri je učvrstio svoj položaj zatraživši Elizabetinu ruku.
Dok Elizabeta poslušno rađa tjudorskog sina naslednika i trpi muževljevu sumnjičavost prema svojim jorškim rođacima, njena majka Elizabeta Vudvil kuje osvetničke planove. Koristeći svoje jorške veze, ona potajno podržava ustanak protiv Henrija… (Laguna)

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh