I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

10 letnjih naslova po preporuci Gradske narodne biblioteke

Odlazak na letovanje je mnogima jedina prilika da pročitaju zanimljivo štivo, knjigu dugo planiraju i odlažu zbog svakodnevnih, pre svega poslovnih obaveza.

Prilikom odabira naslova često se traži savet onih koji prate aktuelne i popularne naslove i autore. Kvalitetna preporuka uvek se može dobiti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ odakle i ovog leta izdvajaju nekoliko naslova kao najuži izbor za čitanje tokom godišnjih odmora i letovanja.

Ante Tomić – Čudo u Poskokovoj Dragi

Čudo u Poskokovoj Dragi je četvrti i do sada najbolji roman iz majstorske radionice Ante Tomića. Pun urnebesnih dijaloga, neočekivanih preokreta i filmskih situacija, napisan zrelom spisateljskom rukom odličnog poznavaoca ljudi o kojima piše. Ante Tomić pre svega voli svoje likove, čak i onda kada im se blago podsmeva. Beskrajno duhovit i odlično napisan, ovaj roman drži pažnju i čita se u jednom dahu, tako da ga preporučujemo svima koji vole kvalitetno napisanu humorističku literaturu. (Rende)

I Taxi Zrenjanin

Elena Ferante – Moja genijalna prijateljica

Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dve devojčice, Lile i Elene. Prva je mračna, žestoka, nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu. Njihovo često surovo nadmetanje, nekad prikriveno, a nekad otvoreno, kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. No ta je bajka istinitija i od najrazumnijeg uvida u stvarnost. Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prva knjiga „napolitanske tetralogije“ uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, remek-delo koje je očaralo kritiku i osvojilo publiku širom sveta. (Booka)

Mjuriel Barberi – Otmenost ježa

Roman „Otmenost ježa“ francuske spisateljice i profesorke filozofije Mjuriel Barberi objavljen je u Francuskoj 2006, i od tada važi za jedan od najčitanijih naslova, a ubrzo potom isti status zadobija i u ostalim zemljama Evrope. Kod nas je objavljen 2008. u izdanju Čarobne knjige. Roman je 2009. inspirisao i nastanak podjednako uspešnog filma „Le hérisson” u režiji Mone Achache.

Formula koja je učinila da se više od milion čitalaca u Francuskoj zaljubi u ovu knjigu ima, pored ostalih sastojaka: inteligentan humor, prefinjena osećanja, izvanrednu književnu i filozofsku pozadinu, pisana je sa dobrim ukusom, sofisticirana je i sadržajna. (Čarobna knjiga)

Frederik Bakman – Čovek po imenu Uve

Bakmanova vedra priča o ogorčenom starom komšiji ujedno je i veoma promišljeno istraživanje o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Da postoji nagrada za najšarmantniju knjigu godine, ovaj roman švedskog blogera koji se preko noći pretvorio u senzaciju dobio bi je bez ikakve sumnje. (Laguna)

Meri En Šafer i Eni Barouz – Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše

Kada je daleke 1976. godine Meri En Šafer odlučila da u životu napiše „jednu knjigu, ali knjigu koja će biti dostojna objavljivanja“, ona je već samom tom rečenicom započela svoju apoteozu knjige, koja će konačno sazreti trideset i dve godine potom, u vidu knjige više nego dostojne objavljivanja. No da bi se Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše shvatilo do kraja, moramo pre svega znati da je Meri En Šafer čitav svoj život provela s knjigama; tačnije bi čak bilo reći: da je živela za knjige. Kao bibliotekar, lektor i knjižar, kao vrstan poznavalac svetske književnosti, Meri En Šafer knjigu jednosavno nije ni mogla da posmatra drugačije nego kao svetinju, kao duhovni i duševni hleb. Iako joj je, zbog teške bolesti, pred kraj u pisanju pomogla sestričina – Eni Barouz, čija je „specijalnost“ dečja književnost – priznanje za ovu knjigu ipak pripada Meri.

Karl Uve Knausgor – Moja borba

Moja borba po značaju i uticaju prevazilazi književne okvire. Ova knjiga je postala globalni kulturni fenomen, predmet analiza i studija i moćan artefakt vremena, od onih dela po kojima će se pamtiti prve decenije XXI veka.

Prva knjiga Moje borbe Karl Uvea Knausgora početak je monumentalnog autobiografskog dela u šest tomova. U prustovskim reminiscencijama, ovaj autor bespoštedno govori o sebi, svom životu, ljudima iz svog okruženja, o svojoj prošlosti i sadašnjosti. Onaj o kome se piše ujedno je i onaj koji piše, a njegova sećanja su materija naracije i njen glavni materijal. Pa ipak, Moja borba nije klasična autobiografija. (Booka)

Ju Nesbe – Utvara

Utvara se ubraja u sam vrh kriminalističkih romanau Skandinaviji. Kada se Hari Hule preselio u Hongkong, mislio je da zauvek ostavlja za sobom sve traume, kao i karijeru u policiji. Ali sada se desilo nešto nezamislivo: Oleg, dečak koji je odrastao uz Harija, uhapšen je zbog ubistva. Ne verujući u to, Hari se vraća kući da pronađe pravog počinioca.

Iako više ne radi u policiji, Hari samostalno istražuje promet narkotika na ulicama rodnog grada kojima hara jedna sasvim nova droga. Harija čekaju iznenađenja na svakom koraku, a istraga jednog naoko tipičnog narkomanskog ubistva poprima razmere koje nije unapred predvideo. Skoro svi tragovi vode u istom smeru: naviše.

Pored svega, u ovoj dosad najličnijoj istrazi Hari se mora suočiti sa svojom prošlošću i potresnim istinama o Olegu i sebi…

Rumena Bužarovska – Moj muž

Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat. Jer, govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Sve ovo je ispisano u najboljem duhu američke kratke priče, najzahtevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i istinito. (Booka)

Set – Život je dobar ako ne odustaješ

Mladi crtač stripova, alter ego samog autora Seta, zaljubljenik starih vremena i stripova, pronalazi neke stare karikature koje ga oduševe i počinje svoje traganje za životnim detaljima ovog karikaturiste. Malo toga se u knjizi dešava izvan ovog kratkog opisa, ali je ona ispunjena razmišljanjima i preispitivanjima mladog crtača i prefinjenim psihološkim nijansama čoveka koji traga za svojim životnim putem i smislom. Ova knjiga, originalno izašla 1996. godine, svojim osobenim grafičkim stilom i poetikom uticala je na mnoge mlade ljude toga doba da počnu da čitaju grafičke romane ili čak da ih crtaju. (Modesty stripovi)

Filipa Gregori – Bela princeza

Filipa Gregori diplomirala je engleski jezik i istoriju na univerzitetu u Saseksu. Radila je kao novinar na BBC-ju. Njeno akademsko poznavanje istorije poslužilo joj je kao sjajna osnova za istorijske romane iz perioda Tjudora i XVIII veka. Druga Bolenova kći objavljena je 2002. i adaptirana je za BBC-jev revolucionarni novi pristup filmovanja istorijskih romana. Iste godine dobila jeParkerer romantic novel award za svoj roman Druga Bolenova kćiPrava za film je kupio Miramax. Knjiga je postala bestseler u Australiji i Novom Zelandu.

U ovom, petom romanu u serijalu “Rodbinski ratovi”, Elizabeta od Jorka žali za svojim ljubavnikom Ričardom III pošto ga je u bici na Bosvortskom polju ubio njegov lankasterski suparnik Henri Tjudor. Čim se domogao krune, Henri je učvrstio svoj položaj zatraživši Elizabetinu ruku.
Dok Elizabeta poslušno rađa tjudorskog sina naslednika i trpi muževljevu sumnjičavost prema svojim jorškim rođacima, njena majka Elizabeta Vudvil kuje osvetničke planove. Koristeći svoje jorške veze, ona potajno podržava ustanak protiv Henrija… (Laguna)

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh