I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Knjiga poseta, širom otvorenih stranica…

„Serijal o Gradskoj kući završavamo listajući Knjigu utisaka njenih gostiju, knjigu koja svedoči o gostoljubivosti ovog grada i kontinuitetu njegovog trajanja. Zvaničnog naziva “Knjiga poseta – Skupština opštine Zrenjanin”, ispisanog na plavim koricama, ta masivna knjiga od 23. jula 1966. godine beleži utiske najznačajnijih posetilaca grada Zrenjanina i zvaničnih gostiju Gradske kuće, bilo da su dolazili iz sfere diplomatije, politike, kulture, sporta ili drugih oblasti. Ponekad je to zabeleženo samo potpisima, kao u prvim godinama kada je ova praksa uvedena, a danas svi značajni gosti imaju priliku da zabeleže svoje impresije i utiske o boravku u našem gradu i prijemu u Gradskoj kući“.

Knjiga utisaka

Deo “Plavog salona” Gradske kuće, namenjen upisivanju u Knjigu poseta

Knjiga se čuva u prijemnom – “Plavom salonu” Gradske kuće i na tom se mestu uvek i organizuje ceremonija upisivanja na njene stranice. Prvu stranicu otvara tog 23. jula 1966. godine ambasador Poljske u Jugoslaviji, Aleksandar Malecki, koji je, zajedno sa vojnim atašeom Poljske Tadeušom Nikievičem, posetio Zrenjanin povodom otvaranja izložbe “Poljska kroz turizam i folklor”.

I Taxi Zrenjanin

“Vrlo mi je drago da sam imao priliku da prisustvujem otvaranju jedne poljske izložbe u Vašem lepom gradu. Siguran sam da će ta izložba biti jedan prilog učvršćivanju prijateljskih odnosa između naših naroda”, zabeležio je tada na srpskom jeziku poljski ambasador, na samom početku knjige.

Pedeset godina kasnije, 21. marta 2017. godine, nakon što je pročitao reči jednog od svojih prethodnika, u istu knjigu upisuje se aktuelni ambasador Poljske u Srbiji, Tomaš Njegođiš.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prvi zapis u Knjizi poseta ostavio je poljski ambasador u Jugoslaviji Aleksandar Malecki, 23. jula 1966, a ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš bio je gost Zrenjanina 21. marta 2017.

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom, posetio je Zrenjanin 25. oktobra 1969. godine, a nakon njihovih potpisa, u knjizi sledi potpis predsednika Saveznog izvršnog veća Jugoslavije Mitje Ribičiča, koji datira od 8. jula 1971. godine.

Knjiga poseta, predsednik Jugoslavije Josip Broz, 25. oktobra 1969. godine i predsednik tadašnje jugoslovenske Vlade Mitja Ribičič, 8. jula 1971.)

Strani državnici, posebno iz najvećih zemalja sveta ili onih s kojima nas vezuje osvedočeno prijateljstvo, uvek su u Zrenjaninu dočekivani s dužnom pažnjom i izraženim gostoprimstvom. U nizu takvih poseta beleži se da je 7. juna 1979. godine u gostima bila delegacija Kongresa iz Meksika, 13. decembra 2007. godine svoje utiske zabeležio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kameron Manter, a iz prijateljske Kube stigla je 29. februara 2012. ambasadorka te zemlje Mercedes Martinez Valdez, i na srpskom jeziku poručila “da se nada da će se i u budućnosti razvijati veze između kubanskog naroda i građana ovog divnog grada”.

Ambasador SAD Kameron Manter upisuje se u Knjigu poseta, 13. decembra 2007.

Knjiga poseta, ambasadorka Kube Mercedes Martinez Valdez, 29. februara 2012.

Posle Josipa Broza i godina u kojima su se predsednici države smenjivali po nekim, često nerazumljivim kriterijumima, ustaljivanje Republike Srbije, drugačiji proces izbora predsednika i novi značaj koji je ta funkcija ponela, donosi i zvanične posete predsednika gradu Zrenjaninu. Tako je predsednik Srbije Boris Tadić boravio u Zrenjaninu 1. aprila 2005. godine, a doskorašnji predsednik Tomislav Nikolić poručio je, prilikom posete 10. jula 2012. godine:
“Svim građanima Zrenjanina želim uspeh u svakom poslu, napredak i uvek vlast po volji naroda. Da rodi letina i da se rađaju deca”.

Knjiga poseta, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, 10. jula 2012.

Dve posete Zrenjaninu upriličio je i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, a prilikom otkrivanja spomenika svom pradedi, Kralju Petru Prvom, 17. januara 2006. godine, na Trgu slobode, u Knjizi poseta ostalo je zabeleženo ime gosta.

Knjiga poseta, princ Aleksandar Karađorđević, 17. januara 2006.

Dve posete Zrenjaninu upriličio je i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, a prilikom otkrivanja spomenika svom pradedi, Kralju Petru Prvom, 17. januara 2006. godine, na Trgu slobode, u Knjizi poseta ostalo je zabeleženo ime gosta.

Knjiga poseta, Pavle Ugrinov, 29. maja 2001.

Godinu i četiri meseca kasnije, 10. septembra 2002. godine, u Zrenjanin je stigla najsjajnija medalja sa svetskog košarkaškog šampionata u američkom Indijanapolisu, na grudima Žarka Čabarkape, koji je u Knjizi poseta oduševljenje zbog veličanstvenog dočeka podelio sa svojim sugrađanima.

Knjiga poseta, Žarko Čabarkapa, 10. septembra 2002.

Dan nakon velikog koncerta na poslednjim “Danima piva” i posete Gradskoj kući, 27. avgusta prošle godine, svojim domaćinima i svim Zrenjanincima, jedna od najvećih domaćih muzičkih zvezda uputila je posebnu zahvalnost sledećim rečima:
“Hvala Vam za divne trenutke koje sam sa vama proveo. Neka naše prijateljstvo traje dugo, kao što i moja porodična loza živi ovde sa vama. Vaš Zdravko Čolić”.

Zdravko Čolić upisuje se u Knjigu poseta

Knjiga poseta, Zdravko Čolić, 27. avgusta 2016.

A na poslednjoj stranici, u gornjem levom uglu, kratko je zapisano: “Hvala, od FED kup tima Australije”, sa potpisima igračica – Gavrilove, Barti, Delakve, Ajave i selektorke Molik, u Zrenjaninu, 21. aprila 2017. godine.
Knjiga poseta, širom otvorenih stranica, spremna je da dočeka nove goste Zrenjanina i njegove, dva veka stare Gradske kuće…

KRAJ serijala povodom 200. godišnjice od početka gradnje Županijske zgrade, sadašnje Gradske kuće u Zrenjaninu

Prvi deo priče pročitajte OVDE; Drugi deo priče pročitajte OVDE; Treći deo priče pročitajte OVDE; Četvrti deo pročitajte OVDE; Peti deo priče pročitajte OVDE; Šesti deo priče pročitajte OVDE; Sedmi deo priče pročitajte OVDE; Osmi deo priče pročitajte OVDE; Deveti deo priče pročitajte OVDE; Deseti deo priče pročitajte OVDE; Jedanaesti deo priče pročitajte OVDE; Dvanaesti deo pročitajte OVDE; Trinaesti deo priče pročitajte OVDE; Četrnaesti deo priče pročitajte OVDE; Petnaesti deo pročitajte OVDE

Izvor: zrenjanin.rs

Priredio Miodrag Grubački

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh