I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Knežević : Ostajem Zrenjaninac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević priznao je u izjavi za dnevni list Press da je naprednjacima teže otkako je Tomislav Nikolić napustio stranku, a da mu DS, čiji je svojevremeno bio član, nimalo ne nedostaje. Knežević za Press govori o tome na koji način će Vlada intervenisati kako bi sprečila drastična poskupljenja hrane, kao i neke od olakšavajućih mera za poljoprivrednike.

Najavili ste poskupljenja hrane. Šta će sve poskupeti i kojim namirnicama će skočiti cena? Rekao sam da je poskupljenje hrane svetski trend, a da će Vlada intervencijama na tržištu pokušati da ga minimalizuje u Srbiji.

Koje mere će Vlada konkretno preduzeti? Interventna kupovina merkantilnog kukuruza od strane Direkcije za robne rezerve i njegov kasniji plasman na tržištu sprečiće skok cena stočne hrane, što će uz veće subvencije u stočarstvu posledično sprečiti vrtoglav rast cena mesa i mleka, a time i drugih prehrambenih proizvoda.

Suša je izazvala velike poteškoće, najavili ste hitne i efikasne mere Vlade. Šta planirate da uradite? Vlada je za pomoć poljoprivredi izdvojila preko 160 miliona evra, što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Tražili ste da Vlada proglasi sušu kao elementarnu nepogodu. Umesto toga Vlada je propisala 15 mera za suzbijanje štete od suše. O kojim merama je reč? Mere podrazumevaju direktnu novčanu pomoć poljoprivrednicima, njihovo oslobađanje od pojedinih fiskalnih nameta i intervenciju na tržištu koja će stabilizovati snabdevanje robom neophodnom za nastavak poljoprivredne proizvodnje. Elementarna nepogoda nije proglašena iz formalnopravnih razloga, a mere bi bile potpuno iste i da jeste.

Kako biste ocenili početak rada Vlade? Vlada je počela dobro, rezultati će se osetiti i pre isteka prvih 100 dana rada.

A svoje rezultate? Neka o njima sude poljoprivrednici.

Kakav je Ivica Dačić kao premijer? Zadovoljan sam saradnjom koju imam s premijerom, kao i njegovim odnosom prema resoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ko vam je najbolji prijatelj u Vladi? U Vladi imam kolege i saradnike, sa svima dobro sarađujem.

Kako sarađujete s Aleksandrom Vučićem. Da li je strog, šta vam savetuje? Odlično sarađujem s Vučićem jer on insistira da ministri budu posvećeni poslu i rezultatski orijentisani, a ja podržavam takav pristup radu.

Nedostaje li vam Tomislav Nikolić u stranci? Naravno. Naprednjacima je teže bez njega, ali je za Srbiju dobro što sada ima predsednika koji se distancirao od stranačkog angažovanja.

A nedostaje li vam DS? Koliko i prošlogodišnje bušne cipele.

Kako komentarišete promenu vlasti u Novom Sadu? Kao logičnu posledicu izbornih rezultata i promene političkih odnosa među strankama nakon izbora.

Jeste li zadovoljni saradnjom sa pokrajinskom vladom i Goranom Ješićem, koji u Vojvodini brine o poljoprivredi? Prerano je za ocenu tih odnosa.

Uskoro će izbori u SNS-u, jeste li kandidat za neku od vodećih stranačkih funkcija? Pretpostavljam da ću ostati član Predsedništva stranke. O tome će odlučivati delegati.

Hoćete li se preseliti u Beograd? Ne.

OČEKUJEM KRAJ MONTIRANE AFERE PROTIV MENE

Po isključenju iz DS-a optužili su vas za zloupotrebu službenog položaja, a bili ste i u pritvoru. Šta se sada dešava s tim slučajem i kada očekujete da stavite tačku na tu priču? Nisam isključen iz DS-a nego sam ga svojevoljno napustio nakon što su njegovi funkcioneri pokušali da me politički, stručno i lično diskredituju, fingirajući borbu protiv korupcije u sopstvenim redovima preko mojih leđa, ne vodeći računa o posledicama po moju porodicu, prijatelje i saradnike. Očekujem da će ta montirana afera uskoro dobiti svoj epilog u obliku oslobađajuće presude, a ja ću, kao i do sada, maksimalno doprinositi rasvetljavanju istine u tom slučaju.

NEĆU SE SVETITI BOJANU PAJTIĆU

Šuška se da zagovarate istragu o radu Razvojne banke Vojvodine kako biste se osvetili svom bivšem stranačkom kolegi Bojanu Pajtiću. Da li je to tačno i šta očekujete od te istrage? Sada se bavim isključivo svojim resorom, a osveta mi nikad nije bila vodilja u životu. S druge strane, prirodno je da podržavam najavu kontrole rada pokrajinskih institucija jer su godinama bile bez ikakvog nadzora državnih organa.

Izvor : Press

Foto : Tanjug, Kurir

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh