I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

„Klupe mladenaca“ u portama hramova u Zrenjaninu i okolini

Zadnjih šest godina na praznik Spasovdan, „Srpsko-rusko bratstvo Petrograd” obeležava godišnjicu. Kao simbol obeležavanja godišnjice, članovi ovog udruženja uveli su postavljanje „klupe mladenaca” i sadnju posebne vrtse drveća. Klupe i drveće se nalaze u portama hramova na teritoriji grada i okolnih mesta. Prva klupa je postavljena 2014. godine na Bagljašu, prillikom prve godišnjice postojanja, a drveće zasađeno na jesen iste godine.

“Ove godine na praznik Spasovdan, „Srpsko – rusko bratstvo Petrograd“ proslavilo je šest godina postojanja. Posle svečane sednice glavnog odbora, članovi, prijatelji i simpatizeri su otišli do hrama Vavedenje Presvete Bogorodice na Gradnulici. Tamo smo ispred samog hrama postavili „klupu mladenaca“, a na jesen ćemo zasaditi drveće rjabine, breze i hrasta. Do sada smo postavili šest klupa, na šest lokacija, u portama hramova. U porti hrama u Melencima smo za sada samo zasadili drveće. Izuzetak je Osnovna škola „Jovan Popović“ u Novom Sadu. Za nju smo se odlučili, jer tamo postoje uvek dva do tri razreda ruske dece, koja i slušaju nastavu na ruskom jeziku. Direktorka škole i deca su bili više nego oduševljeni simbolikom, kao i samo akcijom. U planu je postavljanje klupa mladenaca u porti hrama na Bagljašu, i na Zelenom polju. Sadnja drveća u portama ova dva hrama, bi prema planu trebala biti realizovana na jesen ove godine.“- izjavio je Mile Košutić, predsednik „Srpsko-ruskog bratstva Petrograd“.

I Taxi Zrenjanin

-Iza svake klupe se sadi drvo rjabina, koje simbolizuje ljubav. Sa jedne strane klupe sade se tri drveta breze, kao simbola ruskog prirodnog okruženja, a sa druge tri drveta hrasta, kao simbol svetog drveta kod Srba. Klupa između njih predstavlja spoj bratske ljubavi Srbije i Rusije, a mladenci su simbol ljubavi, i početka novog života. Iz tih razloga smo ih nazvali „klupe mladenaca“, pojašnjava Košutić.

Bratska ljubav Srba i Rusa traje vekovima

“Nema na svetu druge zemlje, koja bi nam bila bliža od Rusije. Slična nam je istorija, puna dramatizma i podviga, stalna međusobna pomoć tokom vekova i zajedničko vizantijsko nasleđe. Pravoslavna nam je vera, isti slovenski i slični savremeni jezici, i ono glavno – prava bratska ljubav. Sve to iz veka u vek, povezuje sinove i kćeri Srbije i Rusije, da jedni driuima pomažu. Kroz stotinu vrsta, gledaju jedni na druge sa nadom i verom. Postoji više razloga, zbog kojih smo odabrali ovu simboliku i tradiciju. Sadnja stabala je najomiljenija i najraširenija aktivnost pomaganja planeti Zemlji. To je način povezivanja sa Zemljom, i doprinos budućnosti. Drveća breze i hrasta su karakteristična za naše dve zemlje. Nigde na svetu nećete videti takve šume breze, kakvih ima u Rusiji. Kult breze je karakterističan za Rusiju. Srpski narod je prema drvetu hrasta imao veliko poštovanje. Ispod hrasta su se okupljali, radi molitve, kao i radi donošenja važnih odluka. Želimo da u budućnosti dveće i klupe budu u portama svih hramova, i da večno simbolizuju bratsku ljubav dva naroda.“ – istakao je naš sagovornik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Klupe mladenaca postavljene su u Spomen park na Bagljašu, u Hramu Svetog kneza Lazara – Banatsko Karađorđevo, Hramu Rođenje Bogorodice – Botoš, u Osnovnoj školi “Jovan Popović“ – Novi Sad, u Hramu Svetih otaca – Klek i Hramu Vavedenje Presvete Bogorodice na Gradnulici, dok je u Melencima zasađeno pomenuto drvveće.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh