I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Održana Kiflijada u Aleksandrovu – kroasani sve popularniji

Pekarske, male, velike, slatke, slane, punjene, prazne, posne, mrsne… Spisak različitih vrsta kifli, kao i recepata za njih, dug je i raznovrsan. Ipak, čini se da su u poslednje vreme kroasani, kao posebna vrsta kifli, sve popularniji. To je potvrđeno i na Kiflijadi koja je u subotu održana u Aleksandrovu. Od oko 25 vrsti kifli koje su se takmičile na ovoj manifestaciji, većinu su činili kroasani.

Šesta kiflijada u Aleksandrovu okupila je oko 25 učesnika.

PerSu marketi

“Pravilo je da se prave i donose samo slane kifle. Pripremili smo nagrade za prva tri mesta, i obezbedili smo pehar i za najlepše ukrašene kiflice. Žene iz Karađorđeva, Srpske Crnje, Tobe su mnogo puta do sada donosile lepo aranžirane kifle, ali nije bilo nagrade za to. Ove godine smo odlučili da nagradimo i taj trud. Neki put je više učesnika, nekada manje, nikada nije isto. Mogu da kažem da smo zadovoljni ovogodišnjim odzivom, iako je prošle godine bilo više učesnika. Kada je reč o takmičenju u pravljenju kifli, mogu da budu i pekarske kifle, bavarske, integralne, kroasani… Poslednjih godina pokazalo se da se sve više donose kroasani i da oni uvek pobeđuju“, kaže Snežana Adamov, predsednica Aktiva žena iz Aleksandrova.

Snežana Adamov i članice Aktiva žena iz Aleksandrova

Žiri je gledao i izgled i ukus kifli

Iako je po pravilu trebalo da se donosu samo slane kifle, pojedini učesnici su mesili i slatke kiflice. Tokom prijema uzoraka za takmičenje, odlučeno je da će se nagrade podeliti i u kategoriji slatkih kifli.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Da bi doneo odluku o najboljim kiflama, žiri je morao da proba dvadesetak vrsti slanih, i četiri vrste slatkih kifli.

„Kroasani su bili lepi, ukusni. Sve smo probali. Gledali smo koji imaju više namotaja, koji su bolje ispečeni. Zatim kako su umešeni, da li su vazdušasti. Bio je bitan i izgled i ukus. Odluka je jednoglasna. Malo smo na početku većali, ali je konačna odluka ipak bila zajednička. Članovi žirija su još bili i Tatjana Uzelac i Milena Ilisin. U startu smo eliminsali one kifle koje nisu bile vazdušaste onda kada smo ih presekli i pritisli. To znači da kifle nisu bile dovoljno umešene, nisu se listale“, objašnjava Slađana Samolov, predsednik žirija.

„Kada su u pitanju slatke kifle, tu nismo imali puno uzoraka, samo četiri. Prvonagrađene su baš ukusne, dovoljno slatke. Ostale nisu bile baš slatke. Moja zamerka je da su mogle domaćice malo više šećera da stave. Kada je reč o dekoraciji kifla, gospođa koja je osvojila prvo mesto se stvarno potrudila. Ako ništa, ja bih je nagradila za trud“, kaže naša sagovornica.

Dobitnice nagrada na Kiflijadi u Aleksandrovu

Nagrade za slatke kifle

Treća nagrada za slatke kifle otišla je u Banatsko Karađorđevo.

„Ja sam pravila slatke posne kroasan kifle. Od materijala, za njih su potrebni voda, kvasac, posna čokolada, margarin. Do sada sam više puta bila nagrađivana. Za prave kifle potrebno je da imate dobru ruku, koja će lepo da umesi testo. Ali i dobru volju“, objašnajva Jelena Jakšić iz Banatskog Karađorđeva.

Udruženje žena iz Srpske Crnje postalo je bogatije za još jedno priznanje. Njihova članica je osvojila drugo mesto u kategoriji slatkih kifli.

„Pravila sam kifle sa pekmezom. Za te kifle su potrebni brašno, kvasac, jogurt, voda, malo ulja. Testo se umesi i ono mora da odstoji u frižideru. Onda se izvadi i premesi. Onda se razvuče na 5-6 obgica. One se premazuju margarinom i prave se kifle koje moraju prvo da odstoje i tek se onda peku. Na kraju se pospu šećerom u prahu i to je to. Ja sam prvi put dobila nagradu“, objašnjava Marija Đurović iz Srpske Crnje.

Prvo učešće na Kiflijadi i prva nagrada za kifle

Najbolje slatke kifle napravila je domaćica iz Radojeva, koja je prvi put nagrađena za svoja dela.

„Pravila sam šarene kifle. U njih idu mleko, ulje, jaja, brašno, kvasac, kakao. Testo se umesi i podeli na dva dela. U jedan deo se stavi kakao, a drugi ostaje žut. Od toga se pravi po pet obgica. Obgice različitih boja se stavljaju jedna na drugu, čeka se petnaestak minuta i onda se prave kifle. Od jedne obgice možete da napravite 6 ili 8 kifli. Ja sam pravila 6. Unutra sam stavila orahe. U međuvremenu sam napravila sirup od 6 decilitara vode i 800 grama šećera. Kada su kifle pečene, one se potapaju u taj sirup. Jedno ili drugo mora da bude hladno. Ja sam potapala vruće kiflice u hladan sirup, a može i obrnuto, da kifle budu hladne, a sirup vruć. Držala sam ih u sirupu dovoljno dugo da se lepo natope. Onda sam kilfe odozgo posula orasima i to je to“, kaže Sava Đuvenov iz Radojeva.

Nagrade za slane kifle

Najukusnije i najlepše slane kifle pripremila je domaćica iz Srpskog Itebeja.

„Za ovo takmičenje sam pripremila slane kroasane. Koristila sam ulje, brašno, kvasac, jaje… To se sve zamesi, malo odstoji i onda se testo razvlači i premaže se margarinom. Od tog se prave kifle, koje moraju da odstoje dva sata. Kifle se pre pečenja premazuju jajetom i posipaju susamom, lanom… Ko šta voli. Ovo mi nije prvi put da sam nagrađena. I uvek se takmičim sa nekim drugim receptom. Čisto da proverim da li su svi dobri“, objašnjava Nada Petrin iz Srpskog Itebeja.

Pehar za drugoplasiranog u pravljenju kifli ostao je u selu.

„Kifle koje sam pravila se premazuju margarinom. U njih idu brašno, so, mleko, voda, kvasac… Kad se razvuče testo, ono se uvija u kifle. Kifle se pramazuju jajetom i posipaju susamom, kimom… Ovo mi je prvi put da sam došla na kiflijadu. I prvi put sam dobila nagradu“, kaže Snežana Rac iz Udruženja žena Livađanke.

Treća nagrada za slane kifle otišla je u Banatsko Karađorđevo. Ali to nije bila i jedina nagrada koju su osvojili.

„Takmičimo se svake godine na ovoj manifestaciji. Uglavnom dobijamo neku nagradu. Ja sam sada prvi put dobila nagradu na ovoj manifestaciji. Ali neke druge članice koje su mesile kifle, bolje prolaze na nekim drugim takmičenjima. Volimo da dođemo na manifestaciju i posećujemo sve na koje možemo da stignemo. Sada sam pravila obične slane kroasane, koje godinama već pravim. I to od brašna, soli, kvasca, mleka… A koristila sam i neke cake, koje svaka domaćica izmisli“, priča Verica Marčetić, predsednica Udruženja žena Vidovdan iz Banatskog Karađorđeva.

Nagrade za dekoracije od kifli

„Najvažnije za kifle jeste da imate ljubav prema testu i mešenju. Osim nagrade za kifle, dobila sam i drugu nagradu za dekoraciju. Reč je o krokodilu koji je punjen orasima. Danas sam prvi put pokušala to da napravim i zadovoljna sam kako je ispalo. A izgleda da se i žiriju dopalo. Iskreno da vam kažem nije mi puno vremena trebalo to da napravim. U početku sam razmišljala kako da napravim nešto, ali kada sam počela da mesim testo sve je nekako išlo samo od sebe. Sve je bilo gotovo za nekih pola sata. I onda još pečenje“, dodaje naša sagovornica.

Aktiv žena iz Alekstandrova je obezbedio i pehar za najbolje dekorisane kifle.

„Pravila sam korpicu sa ptičicama i još svašta nešto. Malo sam se igrala. Pustila sam mašti na volju. I uspelo je. Svaki trud se nagradi. Idemo po manifestacijama i uvek po nešto osvojimo. Ako nije za kolače, kife, pite onda je za dekoraciju. Ja volim da se igram i da mesim testo. Mi smo svi sa sela i volimo da pravimo nešto domaće. Za ovu korpicu mi je trebalo nekih sat i po vremena. Testo mora da bude kao duša. Ruka treba sama date ide kroz testo, a toga bez volje nema“, dodaje naša sagovornica.

Nakon zvaničnog dela izbora i proglašenja pobednika, gosti koji su došli u Aleksandrovo na Kiflijadu nastavili su druženje uz muziku, piće i hranu. Cilj ovakvih manifestacija jeste i da se članovi različitih udruženja u Srednjem Banatu međusobno druže.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh