I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kiflijada u Aleksandrovu: Tražili smo najbolji recept za kroasane

Osmi put su se žene iz različitih udruženja nadmetale u pravljenju kroasana. Na Kfilijadi u Aleksandrovu bilo je više od 20 različitih slanih kroasana. Kako praznih, tako i punjenih sirom, salamom, šunkom… Kroasani se od ostalih kifli razlikuju po tome što imaju mnogo namotaja. Kada je reč o ukusu, formiranoj kori, mekoći, kroasani moraju da budu isti kao i druge kifle. Koji je recept najbolji za kroasane, pitali smo pobednice Kiflijade.

Na Kiflijadi u Aleksandrovu ocenjuju se samo slani kroasani. Učesnici ove manifestacije već su se izveštili u pravljenju ovih kifli. To dokazuje činjenica da su svake godine, kažu organizatori, kroasani sve lepši i lepši.

PerSu marketi

„Svake godine se na manifestaciju odazove sličan broj udruženja – oko 15-20. Biramo peto, četvrto, treće, drugo i prvo mesto. Ove godine imali smo i dve korpe sa kiflama koje su žene donele. Rešili smo da nagradimo i te dve korpe. To nismo planirali, ali žene su se potrudile zaista da to naprave dekoraciju i to treba nagraditi“, kaže Snežana Adamov, predsednica Aktiva žena iz Aleksandrova.

„Do sada smo žene iz udruženja mesile kifle da se gosti posluže našim kiflama, ali ovoga puta to nismo mogle. Dosta je članica bilo bolesno u poslednje vreme, a imali smo mnogo obaveza. Ja lično ne mesim kroasane, to prave moje ćerka i snaja. Ja više pravim pekarske kifle i štrudle sa makom. I sa tim se takmičim. Planiram da naučim da pravim kroasane do desete Kiflijade. Ako se budemo videli tada, probaćete ih i vi. Recept ću uzeti ili od neke od pobednica na našoj Kiflijadi, a mogu i od članica mog aktiva. Zorica Dupor je na Kiflijadi koju organizuje Udruženje žena MZ Sava Kovačević dobila nagradu za naj kiflu. Naše udruženje osvaja nagrade na raznim takmičenjima. Tako smo osvojili nagrade za štrudle, krofne, kifle…“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Više puta smo probale kroasane dok nismo izabrali najbolje“

Iako je takmičenje samo u jednoj kategoriji – slanim kroasanima, žiriju nije bilo nimalo lako. Lenče Delić, Vesna Ubović i Suzana Milankov morale su više puta da probaju kroasane kako bi zaista izbrale one najbolje.

„Prvi put sam član žirija. U aktivu sam sedam godina i uvek sam bila zadužena da primam kifle od takmičara. Danas smo ocenjivali ukus i izgled kifle. Gledali smo da li su kifle više ili manje pečene, da li su dovoljno slane. Da li su mekane, da li je testo vazdušasto ili nije, kako se kifla ponaša kada je pritisnete. Uzorci su bili odlični. Nije bilo loših kifla. Kroasani imaju više namotaja i premazuju se margarinom da bi bili lisnatiji. Svi takmičari su lepo umesili kroasane. Izbor je zaista bio jako težak. Žene su se trudile, ispoštovale su pravilo kako se peku kifle. Sad je sve bilo stvar ukusa. Ko voli slanije, ko da je manje slano, ko da su kifle rešije pečene, ko da su manje pečene… Odluka o pobednicima je bila jednoglasna. Nijednu kiflu nismo eliminisali. Probali smo ih sve po malo“, objašnjava Lenče Delić, predsednik žirija.

„Pravilo je da kifla mora da bude pečena sa svih strana. Ja kada žurim, ja ih sve sastavljam. Ali, kada se ide na takmičenje onda mora da se vodi računa o tome. Danas su žene dobro pazile. Svi kroasani su bili lepog oblika i stvarno su bili lepo pečeni. Ipak, morali smo da izaberemo najbolje. Da je moglo, mogli smo i 10 nagrada da damo. Ali, ne može“, dodaje naša sagovornica.

Nagrade za one koji su pravili kroasane, ali nisu bili na manifestaciji

Prilikom proglašenja pobednika na iznenađenje mnogih po nagradu je izašao muškarac. I taman kada su svi pomislili da su i predstavnici jačeg pola počeli da se takmiče u pravljenju kroasana, Dobrivoje Mihajlov iz Udruženja zrenjaninskih penzionera sa Gradnulice je otkrio razlog zbog kojeg je pehar njemu uručen.

„Večeras je majstor za kifle bila naša članica Marija Savić. Zbog bolesti nije mogla da dođe. Na moju molbu i insistiranje uspela je da napravi veoma lepe kroasane. Ja ne mogu da vam kažem koji je recept jer ne znam. Probao sam ih, jako su mi se svidele. Znam samo da su gore imale susam i suncokret. Ukoliko želite tačan recept možete da dođete kod nas i Marija će ga sigurno vrlo rado podeliti sa vama. Ja mislim da još nikada nije bilo neko takmičenje u kiflama, a da ona nije osvojila neku od nagrada. Makar i petu, kao danas. Mi smo večeras išli na sigurno. Malo nam je čudno što je peto mesto, ali smo vrlo zadovoljni. Bolje išta nego ništa“, kroz smeh objašnjava Dobrivoje Mihajlov, predsednik Udruženja zrenjaninskih penzionera sa Gradnulice.

Četvrto mesto pripalo je Aleksandri Tapavički, koja takođe nije bila na Kiflijadi.

„Ja nisam stigla da umesim kifle, bila sam na putu, pa je kroasane pravila moja ćerka Aleksandra Tapavički, koja je udata u Elemiru. Ja uvek kažem da na mlađima svet ostaje, ipak, sam ja njena majka, znači da je naučila nešto od mene. Otac joj je tu sa mnom na Kiflijadi i već joj je javio da je osvojila nagradu. Drago joj je. Ja mogu da se pohvalim da i sama osvajam nagrade. Na rolatijadi u Banatskoj Topoli smo osvojili treće mesto za sladak i prvo mesto za slani rolat. To sam baš ja pravila“, kaže Melanija Jerkov iz građanskog društva Bašaida.

Recepti za kroasane

Treća nagrada otišla je u ruke Vere Jovin iz Udruženja žena MZ Sava Kovačević.

„Na Kiflijadi u Aleksandrovu učestvujemo godinama i osvajali smo nagrade ovde. I naša manifestacija je Kiflijada. Kod nas dolaze u obzir sve kifle, a ovde samo slani kroasani. Za kifle su potrebni ljubav prema testu i dobra ruka i onda je uspeh zagarantovan. Kroasane sam pravila i punjene i prazne. Ne znam koje su osvojile nagradu. Za njih je potrebno kilogram brašna, 250 mililitara vode, 250 mililitara mleka, kvasac, kašičica šećera, kašičica soli. Kroasani se premazuju jajetom. Testo mora da stoji bar sat vremena. Kada napravim kifle obavezno očitam molitvu i prekrstim ih da uspeju. I naravno, uvek mi uspevaju. Lično mislim da se pekarske kifle najviše koriste i po meni su one vrh“, objašnjava Vera Jovin, predsednica Udruženja žena MZ Sava Kovačević.

Mesto do šampionskog pripalo je Zorici Jonjev iz Udruženja žena i sekcije ručnih radova iz Radojeva.

„Ovo nam je šesti pehar ove godine. Pravili smo kifle i ranije. Pre dve godine smo isto osvojili drugu nagradu. Postojimo od 2007. Družimo se sa različitim udruženjima. Izlažemo na festivalima. Pehare smo dobili za štrudle u Srpskoj Crni, pogaču u Karađorđevu, krofne u Itebeju, sarme u Tobi… Tajna dobrih kifli je u vremenu. Za kiselo testo treba vremena. Prostorija mora da bude topla. I iskustvo je važno. Za moje kroasane potrebno je 900 grama brašna, pola litre mleka, dva žumanca, malo soli, malo šećera, kvasac, 300 grama sira. Od toga se pravi pet jufki koje se premazuju margarinom. To mora da stoji sat vremena. Onda se razvijaju i seku kifle. Od mere moraju da izađu 24 kifle, ni manje, ni više. Kifle se premazuju jajetom. I onda treba dobro da odstoje, bar dva sata“, otkriva nam Zorica Jonjev, Udruženje žena i sekcija ručnih radova iz Radojeva.

„Po istom receptu pravim kifle godinama, a tek sada sam prvi put dobila nagradu“

Najbolje i najukusnije kroasane ovoga puta umesila je Spomenka Lazić iz Udruženja Klaričana i Klaričanki iz Radojeva.

„Na manifestaciji učestvujemo godinama, ali sada smo prvi put osvojili nagradu. I to prvo mesto. Uvek smo sa istim receptom učestvovali, ali evo tek sada smo dobili nagradu. Ja sam pravila kifle. Za dobre kifle potrebni su dobar kvasac i trud. Kifle moraju da se prave kada ste smireni. Onaj ko nema živaca ne može da ih pravi. Ne samo kifle, nego nikakvo testo. I dalje ćemo se takmičiti, pa kako bude. Trudićemo se svim silama da osvojimo još koju nagradu“, objašnjava Spomenka Lazić iz Udruženja Klaričana i Klaričanki iz Radojeva.

Nagrade za dekoracije dobile su Vera Ražov iz Udruženja žena „Narcis“ iz Novih Kozaraca i Biljana Popadić iz Orlovata.

„Uvek se trudim da imam drugačiju dekoraciju. Večeras ne predstavljam svoj Orlovat, već Udruženje zrenjaninskih penzionera sa Gradnulice, jer sam i njihov član. Korpica je izgledala kao saće. Imala je i golubove od testa. To nije teško, samo vam treba volja da pravite. Kad imate volje onda to ide samo od sebe i ideje nadolaze. Ja volim da se igram sa testom. Pravim i ne samo krifle i kroasane, nego i torte, štrudle… Nekako mi to leži i ide od ruke. Za korpicu uzmem činiju koju obložim folijom, umesim testo. Onda se igram. Pravim krugove, štapiće, rolam ih, ređam, pletem testo…“, objašnjava Biljana Popadić iz Orlovata.

Manifestacije koje organizuju različita udruženja su prilika da se članovi tih udruženja bolje upoznaju i druže. Svakako to je i mesto gde se često mogu čuti pravi recepti za kroasane, pekarske kifle, štrudle, pogače, proje, sarmu, paprikaš, riblju čorbu, gulaš…

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh