I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kiflijada: Dobra volja, toplota i dosta vremena garancija su ukusne kiflice

Kiflice se mogu jesti tokom celog dana. Ili kao glavni obrok ili kao užina. Zavisno od toga da li su male, srednje, velike. Slane ili slatke. Svoje umeće u mešenju kiflica pokazale su žene iz različih udruženja koje su se nadmetale na desetoj „Kiflijadi“ u Zrenjaninu. Tajna dobrih i ukusnih kiflica je u dobrim sastojcima, odmaranju testa i ljubavi sa kojom se one mese.

Manifestacija “Kiflijada” koju organizuje Udruženje žena MZ Sava Kovačević traje čitavu deceniju. Obeležavanju jubileja ove manifestacije prisustvovala su različita udruženja žena iz čitave Vojvodine.

I Taxi Zrenjanin

“Nije bilo lako svih ovih godina, ali eto uspeli smo i istrajali smo. Problem je u tome što postojanje udruženje sa sobom nosi mnogo obaveza, a sve te obaveze u 99 odsto slučajeva padaju na predsednika udruženja. Hteli ili ne to da priznamo, ali svi predsednici to znaju. I to je najveći problem. Nema se vremena. Naročito kada predsednik udruženja radi, kao što ja radim. Hoćeš sve, a ne može”, kaže Vera Jovin, predsednica Udruženja žena MZ Sava Kovačević.

Vera Jovin

“Iskreno, kada smo počinjali, verovala sam da ćemo trajati dugo. Zato što sam ja jako uporna i tvrdoglava. Kada nešto hoću i kada nešto volim idem što se kaže i glavom kroz zid. I puno puta sam ja mnogo stvari želela i bila ubeđena da ću to da uradim, iako je mnogima to izgledalo neostvarivo, pa sam uspela to da ostvarim. Verovala sam i verujem i u sebe i u ovu manifestaciju. Na Kiflijadi se biraju najbolje slane i slatke kilice. Nije bitno da li su kiflice punjene ili prazne, da li su kroasani ili pekarske, od običnog brašna ili integralnog”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Žiri jednoglasno izabrao najukusnije kiflice

Žiri koji je ocenjivao kiflice činile su tri žene – Gordana Vijoglavin, Ljiljana Karan i Nataša Vujić. One su imale zadatak da probaju 12. vrsta slatkih i 13. uzoraka slanih kiflica.

Nataša Vujić, Gordana Vijoglavin i Ljiljana Karan

“Ovoga puta je žiri baš imao težak zadatak. Učesnice su se potrudile i vidi se da su mesile kifle srcem i s puno ljubavi. Odluka je bila jednoglasna i za slatke i za slane kiflice. Kod kifli smo gledali izgled, da je dobro pečena, da ima 4-5 namotaja, da je kraj ispod kifle. Gledali smo kakvo je testo, da li su kiflice meke, vazdušaste. Presudan je, ipak, bio ukus. Mogu da kažem da su ovoga puta sve kiflice bile jako, jako ukusne. Baš onako kako treba i kako dolikuje ovoj 10. Kiflijadi”, objašnjava Gordana Vijoglavin, predsednik žirija.

Nagrađeni u kategoriji slatkih kiflica:

 1. mesto Slavka Bojić iz Asocijacije žena “Tradicija” iz Elemira
 2. mesto Olgica Baračkov iz Udruženja žena iz Kumana
 3. mesto Stojanka Kovač iz Udruženja penzionera iz Boke

“Upravo sam dobila osmi pehar za kifle. Uvek iste kifle pravim. Uzmete mleko, brašno, jaja, malo margarina, dobru volju, dosta vremena, toplote i eto vam i testa i kiflica”, kaže Slavka Bojić iz Asocijacije žena “Tradicija” iz Elemira.

“Ove godine sam počela da se takmičim. Ovo mi je drugi pehar. Testo za kifle se zamesi i onda se podeli na pola. U jedan deo se stavi kakao i onda se ta dva testa zajedno motaju, tako da se dobiju šarene kiflice. Kada se kifle ispeku, potapaju se u sirup da bi bile sočne i slatke”, objašnjava Stojanka Kovač iz Boke.

Nagrađerni za slane kiflice:

 1. mesto Ružica Bozokin iz Udruženja žena iz Kumana
 2. mesto Vera Ražov iz Udruženja žena iz Novih Kozaraca
 3. mesto Nevena Dori iz Udruženja penzionera iz Boke

“Ovo mi je šesti pehar za kiflice. Uvek pravim kifle po istom receptu. Nema tu neke tajne. Bitno je da se testo meko zamesi, da odstoji dosta, pa se motaju kifle i one stoje sat vremena i tek se onda peku. Ovoga puta sam kifle punila mlevenom šunkom, pa je možda i to presudilo. Od sastojaka u testo idu mleko, kvasac, ulje, žumance, brašno”, kaže Ružica Bozokin iz Kumana.

“Naša drugarica Vera Ražov je pravila kiflice. U pitanju su tzv. kupus kifle ili pužići. Ove kifle se rade od kvasnog testa. Brzo se prave. U njih idu brašno, ulje, kiselo mleko ili jogurt. Testo se zamesi, ostavi da odstoji pola sata, razvije se i onda premaže žumancetom i margarinom. Onda se od toga prave trakice koje se motaju kao pužići. Gotove kifle se ostave da stoje sat i po, premazuju se žumancetom i peku. Možete da ih pospete susamom, kimom, lanom…”, kaže jedna od članica Udruženja žena iz Novih Kozaraca.

“Prvila sam slane krosane punjene suvim mesom i kečapom. Trudili smo se. Ove godine je naše udruženje počelo da dobija nagrade. U Međi smo dobili pehar za prvo mesto za slatku pogaču, danas treća mesta za kiflice. Ova godina će za nas biti jako dobra. Drago nam je da smo dobili nagradu. Inače, prvi put smo na ovoj manifestaciji i odmah smo dobili nagrade i za slane i za slatke kiflice”, objašnajva Nevena Dori iz Boke.

Nagrade za najkiflice

Na ovogodišnoj Kiflijadi birale su se i najkiflice. I to u obe kategorije.

Pehar za najbolje slane kiflice otišao je u Aleksandrovo.

“I naše udruženje ima manifestaciju pod nazivom Kiflijada i ona se održava u decembru. Trudila sam se puno, mnogo sam želela pobedu. Presrećna sam, srce mi je puno. Nikakvu privilegiju danas nisam imala. Žiri i ne poznajem. Moram da priznam da je žiri bio realan. I da nisam dobila nagradu, mislila bih isto, jer vidim da su ocenjivali zaista prema pravim kriterijumima. Prošle godine sam osvojila drugo mesto na ovoj manifestaciji. Sada je bio popravni i dobila sam nagradu za najkiflu u slanoj kategoriji. Uvek prvim iste kifle. Koristim margarin, sir, salamu, jogurt, vodu, brašno. Nema jaja u testu, samo ih koritim za premaz kifli. Odozgo stavljam susam… Godinama pravim kifle po ovom receptu i ne menjam ga”, objašnjva Zorica Dupor iz Aktiva žena iz Aleksandrova.

Nagrada za najukusniju slatku kiflu ostala je u Zrenjaninu.

“Svaki put pravim kiflice po istom receptu, ali uvek nekako drugačije ispadnu. Sada sam cele nedelje mesila i uvežbavala da pravim kifle za takmičenje. Ceo komšiluk je jeo kiflice. Jutros sam ove takmičarske napravila i bila sam prezadovoljna. Uopšte nisam imala pojma kakve su. Opet sam zvala komšije da probaju. Bile su ogromne. Inače, prvi put sam se danas takmičila u pravljenju kifli i verujte da sam u šoku što sam dobila nagradu za najkiflu. Kifle moraju da se prave sa ljubavlju, opušteno, bez žurbe i primoravanja”, kaže Smiljka Hornjak iz Zrenjanina.

Nakon podele nagrada druženje prisutnih na 10. Kiflijadi je nastavljeno uz večeru, muziku i tombolu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh