I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ketering kao ideja za pokretanje sopstvenog posla

Sve je počelo 2012. godine kada je trebala da stane na „ludi kamen“. Zrenjaninka Renata Đorđević Sabadoš (28) je sa tada još budućim suprugom razmišljala kako da pripremi zakusku za žurku nakon venčanja. Pretražujući ponude u gradu, ubrzo su shvatili da ne postoji ono što oni zapravo žele.

-Ponude u Zrenjaninu što se tiče keteringa gotovo da i nije bilo. I ono malo što je bilo, nije ličilo nimalo na sliku koju sam zamislila. Zato smo odlučili da zakusku pripremimo sami, uz pomoć porodice i prijatelja. Ubrzo sam upoznala jednu devojku koja je pokrenula ideju da se udružimo i da zajedno radimo, počinje Renata svoju priču.

Odradile su nekoliko keteringa za porodicu, za prijatelje, i u tom periodu krenula lavina… Njihovi ovali i proizvodi su već tada delovali kao da je u pitanju profesionalni ketering, koji se pravi van Zrenjanina. Ubrzo su se, kaže, našle u problemu suprotnom onom koji imaju početnici koji uglavnom otvore firmu, a zatim traže klijente.

Fordomanija

-Nama su klijenti počeli da stižu sa svih strana, a firmu nismo imale. Nas je posao zadesio…, priča ova mlada žena.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Tako se rodila ideja o konkurisanju za bespovratna sredstva za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada si pokrenula proces samozapošljavanja?

-U Nacionalnoj službi za zapošljavanje sam radila na određeno i po isteku ugovora 2015. godine počela sam da razmišljam o tome da zasnujem sopstveni biznis kao nezaposleno lice. Konkurisala sam za sredstva za samozapošljavanje u visini od 180.000 dinara. U isto vreme je i Regionalni centar za razvoj Banata raspisao projekat „Istraži svoj biznis“. Svojim projektom i predlogom osvojila sam prvu nagradu od 2000 švajcarskih franaka. To su bila dodatna sredstva na ona koja sam dobila subvencijom za samozapošljavanje. Rok za otvaranje firme, od momenta kada sam dobila sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje, bio je mesec dana. Uslov je bio da firma postoji godinu dana i da se za to vreme poštuje uplata penzionog i socijalnog osiguranja. Firma „Cuisine catering“ postoji od 18. maja 2016. godine.

Šta je sve bilo potrebno da se pokrene firma koja se bavi keteringom?

-Za takvu firmu je najpre potreban prostor koji treba da bude u skladu sa svim sanitarnim propisima. Znale smo da je potreban kuhinjski deo, magacinski prostor, i da sve bude organizovano tako da sirovine uđu na jednu stranu, a da suprotnu izađe proizvod. U prostor smo ubacile profesionalnu opremu, prohromske radne stolove, sudopere, aspirator, zamrzivač, aparate. Sve što smo u početku zarađivale, drugarica i ja smo ulagale u posao, pre svega u opremu.

Da li je novac koji si dobila putem subvencija za samozapošljavanje bio dovoljan?

– Da smo imale prostor u koji nismo trebale da uložimo, sa novcem od subvencija bismo mogle da kupimo osnovnu opremu za početak. I to je informacija za buduće početnike. Dakle ne može se sve odjednom uraditi, ali postepeno, radom, štednjom, ulaganjem, sve dođe na svoje. Može da se kupi i polovna oprema.

Jedan od poslova „Cuisine ceteringa“

SAVET ZA POČETNIKE: „NE MOŽE SE SVE ODJEDNOM“

Da li je to što danas radiš i firma koju imaš nepunih godinu dana, upravo ono što si  želela?

– Apsolutno sam zadovoljna iako još uvek nisam uspela da realizujem sve što sam zamislila. Mora puno da se radi, ali kada ste preduzetnik „3 u 1“, neko ko vodi i marketing u firmi, finansije, nabavku, onda ne može da se postigne sve u prvom periodu, ni željenim tempom. Posle dolazi rad na napretku, razvoju, uvođenju novina. Radi se i sada, ali sporijim tempom, upravo zbog navedenih obaveza.

Mnogi preduzetnici koriste frazu „sam svoj čovek“. Šta to u današnje vreme znači? 

– Imala sam priliku da osetim kako je raditi u kolektivu, a sada znam kako je kada radite sami za sebe. Kada sami sebi organizujete vreme onako kako želite, i kada znate da radite ono što volite. Kada vidim zadovoljne klijente, ulepša mi se dan, dobijem dodatnu volju da radim još bolje. To za mene znači „sam svoj čovek“.

Da li je bilo momenata u kojima si pomislila da možda nećeš uspeti?

-Bilo je puno stresnih momenata, ali porodica i prijatelji su uvek bili tu da kažu da „to tako ide u početku“. Uglavnom do stresa dovode nerazumevanje i nedovoljno dobra komunikacija. Ali nisam nikad poklekla. Imam gomilu ideja koje želim da realizujem, i nikako se ne bih sada povukla.

Šta bi preporučila mladim ljudima, kako  da uz subvencije pokrenu sopstveni posao?

-Subvencije jesu dobra opcija, a uz to im preporučujem da se oslone na internet. Da pronađu neku svoju ideju, da budu inovativni, da ne pokušavaju da otvore nešto što već postoji na mnogo mesta u gradu. I ja sam ušla u priču koja je odavno postojala u svetu, u Srbiji, ali sam gledala da u mom gradu to bude originalno. Nešto što nema nigde više da se poruči. Dakle, pratiti trendove u Srbiji ali i u inostranstvu i biti svoj, poručuje Renata.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh