I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

KC “Svetozar Marković” i KUD-ovi iz Elemira i Česterega uspešnu saradnju potvrđuju velikim godišnjim koncertom

Od ove sezone KC “Svetozar Marković” značajno je povećao broj svojih članova. Tome je doprinela saradnja sa Predškolskom ustanovom i KUD-ovima “Mladost” iz Elemira i “Petar Kočić” iz Česterega. Deo igara koje ovo društvo neguje već  16 godina, Zrenjaninci će moći da vide na velikom godišnjem koncertu 16. juna u Kulturnom centru.

Na petnaestogodišnjicu postojanja KC “Svetozar Marković” je imao 70-ak članova. Godinu dana kasnije broj igrača u ovom društvu je značajno uvećan.

Od početka sezone KC „Svetozar Marković“ se proširio za četiri folklorne grupe vrtićkog uzrasta. Ostvarili smo saradnju sa Predškolskom ustanovom i ukupno u tom uzrastu imamo osamdeset četvoro dece. Takođe, u prethodnom periodu smo ostvarili saradnju sa KUD-ovima „Mladost“ iz Elemira i „Petar Kočić“ iz Česterega, gde rukovodioci iz KC „Svetozar Marković“ vode probe. Saradnja je proširena na prijateljskom nivou u smislu da možemo da održavamo više koncerata zajedno. Broj igrača je na selu smanjen. Kako su odlazili na fakultete u Beograd, Novi Sad tako je broj onih koji igraju folklor u tim matičnim društvima opadao. Ovo je način da te ljude koji su ostali spojimo i napravimo ozbiljnu grupu. U ovom trenutku KC „Svetozar Markoivć“ ima oko 120 članova različitog uzrasta“, kaže Boško Šerbula, direktor KC „Svetozar Marković“.

PerSu marketi

Godišnji koncert KC „Svetozar Marković“ – 16. juna od 17 sati u Kulturnom centru

U dosadašnjem periodu KC „Svetozar Marković“ je imao veoma uspešne nastupe na takmičenjima. Zbog toga su već od ove sezone u ozbiljnim pripremama za ono što ih očekuje naredne godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ovo nije bila godina smotri, jer se one održavaju svake dve godine. Ipak, sezonu smo svakako iskoristili da se pripremamo za narednu koja će biti takmičarska. Na tim smotrama učestvovaće sve grupe koje imamo, uključujući i decu i igrače iz Elemira i Česterega. Moram da istaknem da je naša folklorna sekcija doma učenika Angelina Kojić-Gina i ove godine išla na pokrajinsko takmičenje folkloraša i tu su osvojili drugo mesto“, objašnjava naš sagovornik.

„Tokom ove sezone gotovo svakog vikenda smo imali nastupe širom Vojvodine. I u narednom periodu nas očekuju nastupi. Večeras u gradskoj bašti u okviru manifestacije „Banatska bajka – leto u gradskoj bašti“. Zatim, u nedelju 16. juna od 17 sati u Kulturnom centru imamo naš završni godišnji koncert, koji organizujemo uz podršku grada. Na njemu će učestvovati svi naši ansambli. Na koncertu će biti predstavljene igre iz kumanovskog polja, igre iz sela Halovo, igre iz Banata, Srema i Bačke, biće svadba u Banatu, igre Rumuna iz Uzdina, igre iz Gornjeg Poreča… Ulaznice po ceni od 200 dinara moći će da se kupe na dan održavanja koncerta. Posle koncerta imaćemo nastup i 28. juna na Sremčevim danima u Elemiru. Već sutradan, 29. juna idemo na smotru u Brčko. Od 3 do 10. avgusta ići ćemo na internacionalni festival folklora u Sutomoru“, navodi Šerbula.

Članovi KC „Svetozar Marković“ žele da sačuvaju od zaborava običaje, tradiciju, izvorne pesme i igre. Podeljeni su u tri kategorije – folklorno zabavište, izvođački ansambl i veterani.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh