I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Kazne za nevezan pojas na zadnjem sedištu i korisnicima taksija

Saobraćajni policajci u Zrenjaninu svakodnevno kontrolišu vozače da li vezuju pojas u toku vožnje, ali i putnike na zadnjem sedištu.

Kontrole nisu pošteđeni ni korisnici taksi usluga koji takođe imaju obavezu da se vezuju, a do sada je u Zrenjaninu zabeleženo nekoliko takvih slučajeva.

vezivanje

Kazne za nevezivanje pojasa iznose 5000 dinara, što uzevši u obzir prosečnu platu u Zrenjaninu, nije mala svota.

Fordomanija

Pojačana kontrola u celoj državi počela je sredinom leta, a saobraćajci se vode odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Iz Policijske uprave Zrenjanin podsećaju na tipove vozila koja se kontrolišu.

-Vozila vrste M1 (putničko vozilo najviše 9 sedišta (8+1)) proizvedena nakon 1. januara 1971. godine moraju imati sigurnosne pojaseve za prvi red sedišta. Vozila vrste M1 proizvedena, odnosno prvi put registrovana nakon 1. januara 1980. godine moraju imati priključke za vezivanje sigurnosnih pojaseva i za sva ostala sedišta za koja je to naznačeno u deklaraciji proizvođača. Vozila vrsta M (vozila za prevoz lica) i N (motorno vozilo za prevoz tereta), koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. marta 2012. godine, moraju imati sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta, izuzev vozila vrsta M2 (laki autobus sa više od 9 sedišta) i M3 (teški autobus sa više od 9 sedišta) klasa I,II ili A, kažu u Policiji.

Prema istraživanjima, upotreba pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjim sedištima do 75 odsto.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh