I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Karavan igre“ za vikend u Zrenjaninu

Zrenjanin će tokom predstojećeg vikenda biti domaćin nacionalnom projektu „Karavan igre“ čiji je cilj da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe, predstavi i promoviše umetničku igru.

Zrenjanin je jedan od 15 gradova u Srbiji koje će „Karavan igre“ posetiti.

KARAVAN IGRE

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočinju realizaciju projekta Karavan igre.

PerSu marketi

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017. godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija će moći da prisustvuje predstavama, da prai filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskih i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija. Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa jasnim ciljevima unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u zemlji. Obiman rad na sistematizaciji znanja, razvoju i unapređenju profesionalnih kadrova, opštoj popularizaciji igre među decom i mladima, kao i saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, predstavljali su samo deo zadataka Fondacije. Osnovna misija Fondacije jeste kontinuirano stvaranje administrativnih, organizacionih i finansijskih uslova za rad sa mladim talentima, rad na produkcijama koje angažuju domaće igrače i autore, kao i stvaranje mogućnosti za pravovremenu profesionalnu tranziciju igrača po završetnu karijere. Koristeći iskustva i kontakte Beogradskog festivala igre, manifestacije koja već 15 godina u Srbiju donosi najbolju savremenu igru i predstavlja radove koreografa svetskog renomea, Nacionalna fondacija za umetničku igru je uspela da ostvari brojne projekte, radionice, majstorske kurseve, produkcije… Zahvaljujući podršci Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji, ambasada i donatora, Fondacija je pokrenula profesionalnu Baletsku školu, koja danas radi po najvišim standardima u oblasti baletske pedagogije, sa vrhunskim domaćom i inostranim nastavnim kadrom.


KARAVAN IGRE ZRENJANIN PROGRAM

PROGRAMI SE REALIZUJU U PROSTORU KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

Subota 25.11.

Filmski program
17h – Film: “Prva pozicija”
19h – Film: “Bele noći”
(Kulturni centar Zrenjanina)

O filmovima:

Film: “Prva pozicija”
Dokumentarni film „Prva pozicija“ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima dokumentarnog filma u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Film: “Bele noći”
režija: Tajlor Hakvord
uloge: Mihail Barišnjikov, Gregori Hajns…
trajanje: 136’
Nikolaj (M. Barišnjikov) je davno pobegao iz bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom putovanja, njegov avion se spektakularno ruši na pisti u Sibiru. Zarobljen u zemlji iz koje je pobegao, boravi kod Rejmonda, amerikanca koji je pobegao tokom Vijetnamskog rata. Nikolaj očajnički želi da pobegne iz zemlje, ali Rusi imaju druge planove.

Nedelja 26.12.

11h – Otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

12h – Konferencija za medije i otvaranje izložbe
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

12 – 13h – Otvoreni čas baleta za decu iz Zrenjanina/klasičan balet
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

13– 14h – Otvoreni čas baleta za decu iz Zrenjanina/savremena igra
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

14h – Predstava za decu “Mali princ”
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

14.30h – Predstava „Časovi igre za odrasle i napredne“/ koreograf Staša Zurovac (Hrvatska)
(Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

15h – Razgovor sa roditeljima i decom – Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

15.30h – Predavanje /Savremena igra i kreativne industrije
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Kulturni centar Zrenjanina, foaje)

19h – Baletski gala koncert
Nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole “Dimitrije Parlić” iz Pančeva (Kulturni centar Zrenjanina, velika scena)

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh