I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Baletskim gala koncertom završen Karavan igre u Zrenjaninu (VIDEO)

Nastupom prvaka baleta Narodnog pozorišta Beograd Ane Pavlović i Jovana Veselinovića, učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske škole Dimitrije Parlić” iz Pančeva, večeras je na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanin održan Baletski gala koncert, čime je priveden kraju nacionalni projekat pod nazivom Karavan igre” u našem gradu.

U prostorijama Kulturnog centra je pre koncerta održana konferencija, na kojoj su govorili direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung i pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina Simo Salapura.

 

Govoreći o nacionalnom projektu, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung je rekla, da cilj višemesečnog događaja jeste, da se kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe, predstavi i promoviše umetnička igra.

PerSu marketi

-Ideja samog projekta jeste da programi budu edukativnog značaja, čime ćemo publici na adekvatan način pojasniti šta je to balet, savremena i moderna igra. U našem jeziku“ ne postoji reč ples, jer ples označava sportsku, a ne umetničku disciplinu. Kroz zanimljive igrane predstave želeli smo da pokažemo zašto je balet i savremena, moderna igra jedna od najpopularnijih scenskih nastupa u svetu. Psiholozi kažu, da smo u današnje vreme svi zasićeni rečima i da je telo ponovo došlo u prvi plan i zato je ova igra postala toliko voljena – istakla je Jung.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Aju Jung je pre više od dvadeset godina u Kulturnom centru Zrenjanin edukovala mlade baletske igrače, od kojih su neki nastavili profesionalno da se bave tom umetnošću i ostvarili značajne rezultate. Jedan od takvih igrača je i Igor Miloš, danas baletski igrač u Štats operi u Beču.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo, što je Zrenjanin bio jedan od 15 gradova, koji je projekat Karavan igre“ posetilo.

-Naš grad jeste grad kulture. Trudimo se da našim sugrađanima i gostima ponudimo sadržajne manifestacije kulturno-umetničkog karaktera i siguran sam da će Karavan igre“ dodatno obogatiti kulturnu ponudu naše sredine – dodao je na kraju Salapura.

NACIONALNI PROJEKAT KARAVAN IGRE“:

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, otpočeli su realizaciju projekta Karavan igre“. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017. godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Piše: Tivadar Borbelj

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh