I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Karavan „Banatske bajke“ posetio Farkaždin

Sinoć je karavan manifestacije „Banatska bajka“ posetio naseljeno mesto Farkaždin. Prisutni su imali priliku da uživaju u izvedbama domaćih izvođača, i gostiju iz Zrenjanina. Saznali su i zanimljive činjenice o nastanku imena njihovog mesta.

PerSu marketi

Predsednik Mesne zajednice Farkaždin Ljubiša Tuba, je istakao važnost posete karavana „Banatske bajke“ za stanovnike njihovog mesta. Naglasio je da uglavom nemaju prilike da uživaju u ovakvim programima, i da se nada da će ovo doprineti promociji Farkaždina.

O nastanku mesta Farkaždin i prvim stanovnicima

„Postoje nekoliko legendi o nastanku imena našeg mesta. Ja sam se kosultovao i sa drugim istoričarima. U periodu kada je ova teritorija bila nenaseljena, bila je pustara pod vlašću Austrougarskog carstva. U pustari su živele životinje, a najviše je bilo vukova. Zimi im se broj povećavao, kada su silazili sa Karpata. Na mađarskom se kurjak, odnosno vuk, kaže Farkas. Vremenom se za taj prostor ustalio naziv Farkaždin. Kada se prevede na srpski, onda je to Kurjakov ili Kurjakovo.“

„Ovde živi porodica Kurjački, za koju se prema legendi smatra da je bila prva naseljena ovde, zbog prevoda Kurjakovo. Ja sam objasnio da to nije isključivo, jer svugde je neko morao biti prvi, i zabiti prvi kolac. U doba vladavine Marije Terezije, bila je određena komisija od 13 inženjera, koji su izvršili parcelizaciju. Zbog toga i nije čudno što su mesta u Banatu maltene ista. Nije se to tako stihijski stvaralo, već se planski određivao raspored ulica i zgrada. Prema istorijskim podacima  u tom periodu, porodica Kurjački se tada ne spominje. Spominje se deset porodica, i to prema mestima iz kojih su došli. Tako je prezime Sremac za doseljenike iz Srema, Bokinci iz Boke, Komluški iz Komluša u Rumuniji, i druga. Ne postoje ni podaci koliko ih je bilo tada, tako da su sve ostalo legende.“- naglasio je istoričar Zlatomir Bokinac.

Kulturno-umetničko društvo „Banatski biseri“ Farkaždin

Folklorni ansambl „Banatski biseri“ postoji tek godinu dana. U ovom relativno kratkom periodu uspeli da osvoje značajna priznanja, i da se plasiraju na međunarodno takmičenje. Ističu ih originalnost, i dobra uigranost, a najviše ljubav prema igri i muzici.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“ Mi smo ansambl koji postoji tek godinu dana, i počeli smo bukvalno od nule. Ponosni smo jer smo za tako kratko vreme uspeli da postignemo uspeh među renomiranim ansamblima. Plasirali smo se i na međunarodno takmičenje.  Prvi put je ove godine grad Zaječar pokrenuo ovu vrstu takmičenja, koje omogućuje plasman na ovakav festival. Festival je takmičarskog karaktera, na međunarodnim nivou, održaće se 25. avgusta u Paraćinu. Mi smo među deset plasiranih, iako su u pitanju ansambli sa višegodišnjom tradicijom. Uspeli smo da osvojimo prvo mesto. Izdvojili smo se, jer smo prikazali originalnu koreografiju, nošnju i muzičku podlogu. Prethodno smo na festivalu „Zlatni opanak“, koji se tradicionalno održava u Valjevu, izašli kao pobednici večeri. Tom prilikom smo i proglašeni za najbolje uigrani, i najbolje kostimirani ansambl.“ – istakao je stručni rukovodilac društva Nenad Kovačević.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh