I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Karakteristike ličnosti koje predviđaju uspešnost u poslu

Godinama, psiholozi su se okretali kognitivnoj sposobnosti kao prediktoru uspešnosti na poslu. Smatralo se da će pametni ljudi biti uspešniji u poslu. Međutim, nije sve u pameti. Ličnost je takođe značajan prediktor uspešnosti.

Kreativnost, vođstvo, integritet, kooperacija – sve su ovo faktori koji igraju ulogu u tome koliko će neko biti uspešan u poslu koji radi,

U psihologiji, kada pokušavamo da utvrdimo kakvu ličnost ko ima, najčešće se oslanjamo na „Velikih Pet“ crta ili dimenzija ličnosti: neuroticizam, ekstroverzija, otvorenost, saradljivost i savesnost.

I Taxi Zrenjanin

Neuroticizam.

Neuroticizam je dimenzija koja se odnosi na emocionalnu stabilnost osobe. Osobe koje imaju izražen neuroticizam su sklone iracionalnim idejama, slabije kontrolišu impulse i loše se nose sa stresom. Sa druge strane, emocionalno stabilne osobe su opuštene, smirene i dobro se nose sa stresnim situacijama. Neuroticizam je prediktor uspešnosti u veliko broju zanimanja i jedna od najvažnijih karakteristika ličnosti koju ispitivači procenju na intervjuu za posao.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ekstroverzija.

Ekstrovertnost podrazumeva karakteristike ličnosti kao što je druželjubivost, pričljivost, asertivnost, optimističnost. Ekstrovertnost je dobar prediktor uspešnosti na poslovima koji podrazumevaju socijalnu interakciju, kao što je posao u prodaji, menadžmentu ili policiji. Takođe, ekstraverzija i dobre interpersonalne veštine se visoko vrednuju na poslovima koji zahtevaju timski rad i pružanje usluga. Za razliku od ekstrovertnih, introvertne osobe su rezervisane (nisu nedruželjubive) i nezavisne (nisu ljubitelji timskog rada).

Otvorenost.

Osećaj za estetiku, intelektualna znatiželja, dobar uvid u osećanja i sposobnost za imaginaciju su karakteristike ove dimenzije. Osobe koje imaju slabo izraženu dimenziju Otvorenost su konvencionalne i konzervativne. Ove osobe vole ono što im je poznato i ne izlaze iz zone komfora. Otvorenost je dobar prediktor uspešnosti u oblasti savetovanja i vođenja treninga.

Saradljivost.

Osobe koje imaju izraženu dimenziju Saradljivost su altruistične osobe, voljne da pomognu drugima. Saradljivost predstavlja vrlo značajnu dimenziju na poslovima koji zahtevaju timski rad i rad u korisničkoj službi. Osobe koje nemaju izraženu dimenziju Saradljivost su one koje su egocentrične, skeptične po pitanju namera drugih i pre takmičarski nastrojene nego što su timski igrači.

Savesnost.

Osobe koje su savesne jesu one na koje možete da se oslonite, odgovorne, organizovane i istrajne. Međutim, savesnost nije prediktor uspešnosti u svakom poslu. Relistični poslovi zahtevaju da osoba ima izraženu crtu savesnosti, međutim ona može ometati uspešnost u poslovima koji zahtevau kreativnost, inovativnost i spontanost.

Ukoliko radite više od od onoga što je nužno za izvršenje zadataka na poslu, kao što je volontiranje, podržavanje ciljeva organizacije, ulaganje dodatnog truda…to, takođe, može voditi boljoj uspešnosti na poslu.

Ako želite da saznate da li biste određeni posao radili dobro, prvo morate da proverite da li vaša ličnost odgovara vrsti posla, a ne samo da li ste dovoljno pametni za određeni posao. Upravo ovo psiholozi procenjuju prilikom selekcije kandidata za određeno radno mesto.

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Nekoliko „caka“ koje će vam pomoći da briljirate na intervjuu za posao pročitajte OVDE

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh