I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kapacitet PCR laboratorije u Zrenjaninu uvećan za 10 puta – opremu donirali „Mlekoprodukt“ i Promedia (VIDEO)

Kompanija „Mlekoprodukt“ Zrenjanin i Promedia donirali su Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin automatski ekstraktor nukleinskih kiselina.

Ovom vrednom donacijom višestruko se uvećava kapacitet testiranja u PCR laboratoriji, praktično do 10 puta više na dnevnom nivou – izjavio je dr Zdravko Ždrale prilikom primopredaje opreme.

– U proteklih 6 dana u Zrenjaninu i Srednjebanatskom okrugu nisu registrovani novi slučajevi zaraze virusom korona ali se na građane i dalje apeluje da se jednako pridržavaju svih propisanih mera jer je naredni period pun izazova. To se odnosi na povratak turista sa različitih destinacija, početak školske godine kao i nadolazeći period sezonskog gripa i sličnih respiratornih tegoba kod kojih je teško razlikovati simptome u odnosu na simptome izazvane virusom korona – dodao je dr Ždrale.

PerSu marketi

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin tehnički je dobro opremljen i ima dovoljan broj stručno osposobljenog osoblja i u delu uzimanja uzoraka kao i laboratorijskih analiza.  Ovom prilikom je navedeno da će u narednom periodu biti omogućena i komercijalna testiranja kada je to potrebno zbog putovanja i drugih sličnih razloga pored redovnog testiranja bolničkih uzoraka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako bi pružila svoj doprinos gradu Zrenjaninu u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, kompanija Mlekoprodukt, koja posluje u okviru grupe Savencia fromage & dairy, u saradnji sa kompanijom Promedia, koja se bavi prodajom laboratorijske opreme, donirala je Zavodu za javno zdravlje iz Zrenjanina aparat za obradu testova.

 ”Iako se epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilizovala, i dalje se veliki broj ljudi testira, što rezultira i dužim čekanjem na rezultate testova. Iz tog razloga, doneli smo odluku da Zavodu za javno zdravlje iz Zrenjanina doniramo aparat koji će pomoći našem zdravstvu kada je u pitanju povećanje broja uzorkovanja, kao i ubrzanje vremena za obradu testova. Kao i u prethodnom periodu, i sada nam je od izuzetne važnosti bilo da kao društveno odgovorna kompanija i mi reagujemo i pružimo doprinos zajednici. Od samog početka vanrednog stanja doneli smo niz mera unutar same kompanije kako bismo na najbolji mogući način zaštitili naše zaposlene, ali sa druge strane i omogućili da se procesi proizvodnje i isporuke mleka i mlečnih proizvoda nesmetano odvijaju”, istakao je Andrej Beslać, generalni direktor Mlekoprodukta.

 Mr sci dr Zdravko Ždrale, v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin izrazio je veliku zahvalnost na vrednoj donaciji.

 ”U ime svih zaposlenih Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, ali i u ime svih građana Srednjebanatskog okruga, zahvaljujem predstavnicima Mlekoprodukta i Promedie, na ovoj izuzetno vrednoj donaciji. Aparat za automatizovanu ekstrakciju nukleinskih kiselina, višestruko uvećava kapacitete naše laboratorije za obradu uzoraka i testiranje na Covid-19, PCR-RT tehnologijom, što je na zadovoljstvo svih građana ovog okruga i šire, od izuzetnog značaja u borbi protiv ovog virusa. Obe kompanije su prepoznale bitnost aparata i odlučile ovom vrednom donacijom da podrže Zavod, a time praktično i sve zdravstvene ustanove Srednjebanatskog okruga, odnosno građane korisnike njihovih usluga. Zadovoljstvo je sarađivati sa ovakvim kompanijama, koje su uvek, u skladu sa svojim mogućnostima, spreme pružiti pomoć i podršku, prepoznajući istinske ljudske vrednosti, među kojima je zdravlje naših građana, bez ikakve sumnje na neprikosnoveno prvom mestu.“, izjavio je dr Ždrale.

 Zamenik gradonačelnika grada Zrenjanina Saša Santovac, istakao je važnost ove donacije.

 ”Iskoristio bih priliku da se zahvalim kompaniji Mlekoprodukt koja je prepoznala potrebu stanovnika našeg grada i na taj način pokazala svoju društvenu odgovornost. Sa ovom donacijom sigurno ćemo biti mnogo spremniji ukoliko dođe do novog talasa korona virusa. Zahvaljujući ovom aparatu, možemo da istestiramo mnogo veći broj  sugrađana i da dobijemo brže rezultate, a samim tim i brže da ukažemo pomoć. Grad Zrenjanin će u narednom periodu posebno raditi na svim stvarima koje će imati za cilj da se spreči širenje ovog virusa”, rekao je Santovac.

 Zahvaljujući donaciji ovog aparata vreme čekanja na potvrdu rezultata testova biće značajno skraćeno, što će povećati i broj uzorkovanja. Da podsetimo, u Zavodu za javno zdravlje iz Zrenjanina do sada je bila dostupna jedino ručna priprema uzorkovanog materijala, koja podrazumeva svega 20 testova dnevno, a uz pomoć mašine 96 uzoraka/30 minuta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh