I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako zaštititi vodomere i unutrašnje instalacije od smrzavanja

Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja mernog uređaja (vodomera) i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima. Iz Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju korisnike da blagovremeno i na odgovarajući način zaštite vodomere i instalacije. Na taj način mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihovih sanacija.

Potrebno je pre svega toplotno izolovati merne uređaje, odnosno vodomere, a u ovom preduzeću podsećaju da zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već da je preko vodomera potrebno postaviti i neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama.

– Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Potrebno je preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju. Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i nusprostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili zaštititi. Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

I Taxi Zrenjanin

Prema „Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda“ koju je donela Skupština grada Zrenjanina, korisnici imaju obavezu da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije havarija na unutrašnjim instalacijama ali i baždarenje, odnosno zamenu puknutog vodomera.

Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera građani treba da se obrate Službi naplate (kancelarija1) JKP „Vodovod i kanalizacija“ u prostorijama Korisničkog centra u Petefijevoj 3 u Zrenjaninu, gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa, biće izvršena i zamenavodomera.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 023/593-014 ili 023/593-015.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh