I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako smanjiti troškove i “preživeti” zimu ?

Mnogi građani Srbije svakodnevno mere svaki zalogaj. Često smo nadvijeni nad računima tražeći onaj koji je prioritetni kako se ne bi sreli sa tužbom ili još gore “makazama” službe za isključenje sa mreža. Većina nas se susreće u supermarketima sa digitronima dok dodajemo svaku ubačenu stavku u korpu, da ne bismo probili limit. Domaća testa i jela od krompira vraćaju se u tanjire a kreiraju ih, ili vraćaju iz zaborava domišljate domaćice. One su heroji današnjeg vremena.

Tanjir

Iskusne domaćice kažu da jednostavnog recepta nema i da rešenja pronalaze „u hodu“. Ali svaku kupovinu „mere“ ne tri, nego i pet puta. Neke od njih kažu da se može uštedeti na doručku ako se umesto skupih peciva pojede nešto kod kuće pre odlaska na posao. Druge se oslanjaju na sniženja i kupuju proizvode samo na akciji. Mudre domaćice kažu da se ne može postići i jeftin i kvalitetan proizvod uvek, ali da su kreativnost i snalažljivost od velikog značaja. Jedna od srpskih domaćica savetuje : „Rešenje je i kuvati što više. Što više sezonskog povrća. Isplati se i jesti dosta testenine i mesiti pite i pogače. Od pola pileta može se napraviti i više jela. Najpre supa, a onda pilav ili paprikaš. I ne kupovati neplanski, šta dođe pod ruku. Tako se najlakše potroši više nego što budžet dozvoljava“.

PerSu marketi

Akcije

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Druge se oslanjaju na sniženja i kupuju proizvode samo na akciji, često i na pijaci. Mudre domaćice kažu da se ne može postići i jeftin i kvalitetan proizvod uvek, ali da su kreativnost i snalažljivost od velikog značaja.

„Ako naiđem na značajno sniženje obavezno kupim veće količine“, kaže Dragana. „Ako je sok od paradajza po 80 umesto 120 dinara, kupim odmah deset litara. Imam cele zime. Isto važi i za prašak za veš, kafu, deterdžent. Sve što može da stoji, a znam da ću potrošiti. Biram trgovinske robne marke. One su nekad i 50 odsto jeftinije od poznatih brendova. Valja otići u nabavku u hipermarket, jer su cene, ipak, povoljnije“.

Iskusne domaćice ne propšuštaju pravljenje zimnice. Ma koliko truda koštalo, napuniće ostave teglama ajvara, turšijom, kiselim kupusom. Tokom zime imaju obezbeđene salate, ali i ručak. Uz malo mesa, sa kupusom imaju gotov obrok.
Stariji sugrađani odavno znaju da pekare u poslepodnevnim časovima nude jeftiniji hleb. Uštedi se 50 odsto. Možda nije vruć, ali se isplati.

Saveti kako da uštedite električnu energiju

Uobičajeni saveti stručnjaka za uštedu električne energije zvuče ovako:
* Ne dozvolite da toplota pobegne iz sobe! Kad je hladno, držite vrata i prozore što duže zatvorenim. Proverite da li vrata i prozori dovoljno zaptivaju; izolacione trake su jedno od rešenja za očuvanje toplote, koje je jeftino u odnosu na dobitak.
* Pre spavanja smanjite temperaturu u termostatu. Zdravije je, a i uštedećete.
* Bojler u kupatilu podesite na temperaturu između 50 i 55 stepeni.
* Izbegavajte kupanje u kadi napunjenoj vodom. Za tuširanje treba mnogo manje tople vode.
* Kuvajte u poklopljenim posudama.
* Frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5 stepeni Celzijusa, a frizer na 0. Neka vrata frižidera što kraće budu otvorena.

Zalihe
Garderobu kupovati van sezone i to na poslednjim rasprodajama. Ali, za to treba biti dalekovid i na vreme, kad ističe sezona, kupovati za sledeću. „Jedino tako mogu sebi da priuštim neku kvalitetniju stvar“, kaže Marina Đ. „Ali, to važi za mene. Deci teško mogu tako da kupujem, oni rastu. Ne mogu da predvidim koji će broj cipela nositi sledeće zime. Zato preuzimam od rođaka i prijateljica čija su deca izrasla. Kupujemo i kod Kineza, mada je to često bačena para. Sve što mogu da iskoristim od stare garderobe prepravljam, farbam, krpim.

Umerena vožnja

Udruženja potrošača su se privikla kriznim vremenima, pa odavno savetuju građane kako da uštede. Prenose, između ostalog, i trikove kako sačuvati benzin. Ne vozite više od 80 kilometara na sat „Vozite umerenom brzinom, najviše 80 kilometara na sat, umesto 100“, poručuje Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. „Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja, kad god je to moguće. Jednom kad uspostavite brzinu na auto-putu, trudite se da je i održavate. Nemojte koristiti „premium“ gorivo. Ukoliko vaš automobil zahteva obično gorivo, nemojte kupovati „premium“ sa lažnim uverenjem da će vaš motor bolje raditi. Jedina razlika koju ćete osetiti je pri plaćanju računa na pumpi“.

Struja

Noćna tarifa odavno je omiljena u srpskim domaćinstvima. Tada se uključuju veš mašine, pale bojleri i kuva ručak za naredni dan.“Beli veš, onaj koji se iskuvava, nikada ne perem danju“, kaže Aleksandra B. „Sa dvoje dece uvek je veša mnogo. Programe koji traju dugo i troše više struje uključujem posle ponoći. Samo tada mi radi bojler. To što se zagreje noću sasvim je dovoljno da imamo tople vode tokom dana“.

Računi

Znaju da odlaganjem plaćanja računa za komunalije, telefon – fiksni i mobilni, internet i kablovsku ne mogu da uštede, ali brojne porodice je besparica na to jednostavno naterala. Gomilanje zaostalih, a neplaćenih računa samo može da dovede do „kolapsa“ kućnog budžeta, ali odlaganje do prvih primanja je veoma često u mnogim domaćinstvima. Razdvaja se koji računi moraju odmah da se plate, a koji mogu i da pričekaju. Stariji sugrađani, koji, inače, najredovnije podmiriju svoje obaveze, plaćaju račune pre roka. Kažu, na svakom isečku može da se uštedi – pet do 10 odsto.

Za kraj se moramo i nasmejati 🙂

Izvor : portal Economy, Vukajlija, I love Zrenjanin

Foto : Politika-D. Jevremović, Glas Javnosti

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh