I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako se u Zrenjaninu odvija borba za bolji život dece i odraslih sa smetnjama u razvoju

Osnovna i srednja škola „ 9. maj“ preko 50 godina se bavi osnovnim, i preko 30 godina srednjim obrazovanjem dece ometene u razvoju. Pre pet godina verifikovano je i predškolsko obrazovanje. Ova škola se bavi i obrazovanjem gluve i nagluve dece, ali i proširenim delatnostima.

-U pokušaju da budemo što spremniji da pomognemo učenicima i kolegama u radu sa inkluzivnim grupama, i odeljenjima redovnih škola i vrtića, verifikovali smo nekoliko proširenih delatnosti. Prva je Program dodatne podrške u obrazovanju dece, učenika i odraslih sa smetnjama u razvoju, u vaspitnoj grupi, drugoj školi i porodici. Druga proširena delatnost je nešto po čemu smo itekako poznati, a to je učenička zadruga „Zajedno“. U okviru zadruge postoji nekoliko pogona – reciklaža, poljoprivreda, praktičan rad, šivaći i ručni rad, proizvodnja i prerada hrane, i obrada metala, kaže za portal I love Zrenjanin direktorka škole „9. maj“ Snežana Oluški Vlačić.

U jednu od proširenih delatnosti, pripada i dnevni centar „Naša priča“.

I Taxi Zrenjanin

-Deca i mladi koji su završili svoj proces obrazovanja, a kojima je oduzeta radna sposobnost, bili bi prinuđeni da dane provode u kućama, sa roditeljima, koji su već i sami umorni, bolešljivi i stari. Gubitak roditelja bi za njih značio odlazak u neku od ustanova zatvorenog tipa, daleko od svih koje su znali, i uz koje su odrastali. Zbog toga je osnovana „Naša priča“ u delu objekta koji je grad ustupio za potrebe dnevnog boravka, dok se drugi deo i dalje koristi odsek civilne zaštite. Nažalost, broj štićenika „Naše priče“ je sve veći, tako da nam je sada već postalo tesno, i u što skorije vreme treba naći način da se kvadratura korisnog prostora poveća, dodala je direktorka Oluški Vlačić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Njihovo nadograđivanje se i dalje nastavlja, i trenutno je aktuelno licenciranje još jedne proširene delatnosti – socijalne zaštite.

-Gradonačelnik je sa puno razumevanja i poverenja odobrio da škola „9. maj“ licencira još jednu proširenu delatnost – socijalnu zaštitu, znajući da ćemo na najbolji mogući način nastaviti da brinemo o ovim mladim ljudima, koji su sa nama već jako, jako dugo. Proces licenciranja je obavezan za sve ustanove socijalne zaštite, tako da smo prikupili obimnu dokumentaciju za licenciranje „Naše priče“ – dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, (do 26 godina), i dnevnog boravka za odrasle sa smetnjama u razvoju (26 – 65 godina), kaže naša sagovornica.

Pored ovoga, u planu su još tri usluge socijalne zaštite – Otvaranje „Centra za rani tretman“, koji bi bio prvi u Srbiji i obuhvatao bi rad sa decom od 0 do 3 godine i sa njihovim roditeljima, „Predah smeštaj“ – kao pomoć porodicama, da do 45 dana godišnje ostavljaju decu sa smetnjama u razvoju na brigu i čuvanje, „Stanovanje uz podršku“, za odrasle sa smetnjama u razvoju, koji imaju potencijale za zajednički život u malim domskim zajednicama.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh