I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako se hrane korisnici Narodne kuhinje u Zrenjaninu?

Program Narodne kuhinje sprovodi se u Zrenjaninu od 2009. godine. Grad obezbeđuje sredstva za njegovu realizaciju, Centar za socijalni rad utvrđuje koji građani imaju pravo na korišćenje, a Crveni krst je zadužen za distribuciju toplih obroka i paketa hrane u gradu i okolnim naseljima.

Narodna kuhinja

Sekretarka Crvenog krsta, Aleksandra Tanasijević, kaže za I love Zrenjanin da se distribucija za sada obavlja uredno i bez ikakvih problema.
Tokom zimskog perioda, tople obroke svakog radnog dana u periodu od 12 do 13 časova dobija 200 korisnika. Najčešće je reč o kuvanim jelima kao što su pasulj, kupus, đuveč, grašak i paprikaš-gulaš, uz posebnu napomenu da je u svako kuvano jelo obavezno uključeno i parče jedne vrste mesa, što dokazuje da se vodi računa i o kvalitetu ishrane korisnika. „Ukoliko dođe do realizacije nekih bilateralnih donacija, korisnici toplih obroka petkom dobiju i dodatne pakete suve hrane za vikend“, ističe Tanasijevićka.
Jednom mesečno, 340 porodica, od kojih 110 živi u okolnim naseljima, zbrinjava se paketima hrane, takozvanim „lanč“ paketima. Oni sadrže osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer, testenine, mesne konzerve i konzerve ribe, pirinač i pasulj, a vrednost tog paketa je približno ista vrednosti kuvanih obroka koje jedan korisnik dobije u toku meseca. 

REALNE ŠANSE DA NARODNA KUHINJA RADI I TOKOM LETA

U zrenjaninskom Crvenom krstu navode da su donacije od fizičkih lica i privatnika česte, ali da većina njih ne želi da se eksponira u javnosti. „Najčešće su u pitanju sporadične donacije, ali je malo onih koji doniraju hranu redovno, odnosno svakoga meseca. Ipak, pomoć je uvek dobrodošla, te se u svoje i u ime korisnika zahvaljujem svakom ko nam je do sada pružio podršku i izašao u susret“, istakla je naša sagovornica.

I Taxi Zrenjanin

Prilikom otvaranja Narodne kuhinje ideja je bila da ona radi samo tokom zimskog perioda,  od 1. oktobra do 31. marta, a za realizaciju programa tokom tog perioda grad izdvaja oko 7 miliona dinara. Ranijih godina, tokom letnjeg perioda  – od 1. aprila pa do kraja septembra, većina Narodnih kuhinja, među kojima je i zrenjaninska, potpuno su obustavljale svoj rad.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Narodna kuhinja 1

„U poslednje dve godine, situacija je nešto drugačija“, navodi Tanasijevićka. „Na naše, ali i na zadovoljstvo korisnika, Narodna kuhinja je tokom protekle dve godine radila i leti, i to zahvaljujući donaciji 10 osnovnih artikala od strane Vlade Republike Srbije, a posredstvom Crvenog krsta Srbije. Te donacije se sastoje od brašna, ulja, konzerviranog povrća, suvih začina, pirinča i pasulja, i one se isključivo koriste za spremanje toplih obroka tokom letnjeg perioda. Grad je doprineo time što obavlja javnu nabavku za sprovođenje usluge kuvanja i obezbeđivanje mesa, koje nije obuhvaćeno Vladinom donacijom. Sve to omogućilo je nesmetano pripremanje toplih obroka i tokom leta“, dodala je Tanasijevićka.

Postoje realne šanse da Narodna kuhinja u Zrenjaninu radi i tokom ovogodišnjeg letnjeg perioda. „Gradska uprava ima dobru nameru, a dosadašnji razvoj situacije ukazuje na to da će korisnici svoje tople obroke dobijati i ovoga leta. Moguće je da ćemo, usled nekih tehničkih nedostataka, napraviti pauzu samo tokom aprila, ali ćemo već od maja meseca nastaviti kontinuirano snabdevanje korisnika toplim obrocima“, uverava nas Tanasijevićka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh